Ombudsman onderzoekt behandeling De Roy van Zuydewijn

De Nationale Ombudsman begint een onderzoek naar de manier waarop Edwin de Roy van Zuydewijn - de ex-man van prinses Margarita - is behandeld door de overheid.

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en John Schoorl

Het onderzoek richt zich op de vraag of de overheid zich ten onrechte met het leven van De Roy bemoeide, en op de eventuele nadelige effecten daarvan. De Roy heeft in eerste instantie twee concrete zaken aangedragen die nu onderzocht zullen worden.

Kabinet van de koningin
De meest opvallende is de rol van het Kabinet van de Koningin bij het vertrek van De Roy bij de toenmalige ABN Amro-dochter Bouwfonds in 2002. De rijksrecherche is volgens hem in opdracht van het koningshuis zijn gangen bij het vastgoedbedrijf nagegaan. Ook zou er ongeoorloofde druk zijn uitgeoefend op Bouwfonds om De Roy, die er adviseur was, buiten te sluiten van verdere opdrachten.

Daarnaast zegt De Roy te zijn tegengewerkt door de Rijksvoorlichtingdienst, die zou hebben verhinderd dat hij in 2008 een rol kreeg in een Postbus-51 spotje over ‘de BOB’ – dat drinken in het verkeer wil tegengaan.

Jaar
Het onderzoek van de Ombudsman, waaraan meer dan een jaar overleg en gesprekken zijn vooraf gegaan, is opvallend. Een eerder verzoek naar de tegenwerking, dat hij samen met zijn toenmalige vrouw prinses Margerita deed, werd enkele jaren geleden afgewezen. De Roy werd jarenlang nergens geloofd als hij zei stelselmatig te zijn tegengewerkt door het koningshuis, dat tegen zijn (inmiddels verbroken) huwelijk met Margerita gekant was.

De Ombudsman kan niet zeggen hoe lang het onderzoek gaat duren. ‘Het is een complex en uitgebreid dossier, waarbij we veel partijen zullen horen. Daarna wordt er wederhoor toegepast,’ aldus een woordvoerster.

Balkenende
Vast staat wel dat vertegenwoordigers van onder meer het Kabinet van de Koningin en van het Ministerie van Algemene Zaken van premier Balkenende openheid zullen moeten geven over hoe er met De Roy is omgegaan. De Roy laat weten ‘zeer blij’ te zijn dat zijn klachten eindelijk serieus worden onderzocht: ‘Mijn rehabilitatie is nabij’.

Edwin de Roy van Zuydewijn (ANP) Beeld
Edwin de Roy van Zuydewijn (ANP)
Meer over