Oman neemt tien gevangenen op uit Guantánamo Bay

Amerika heeft tien gevangenen uit de militaire basis Guantánamo Bay overgebracht naar een gevangenis in de Golfstaat Oman. Een Amerikaanse functionaris maakte de transfer donderdag bekend. Het aantal gevangenen in de omstreden inrichting is daarmee onder de honderd gezakt.

Protest voor de sluiting van Guantánamo Bay, 11 januari, 2016 Beeld anp
Protest voor de sluiting van Guantánamo Bay, 11 januari, 2016Beeld anp

Het gaat om tien gevangenen met de Jeminitische nationaliteit. De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter kondigde in december aan dat de gevangenen van Guantánamo Bay in groepen zouden worden verplaatst naar inrichtingen in andere landen.

De tijd gaat dringen voor Barack Obama, die meerdere malen beloofde de gevangenis voor terreurverdachten op marinebasis Guantánamo Bay te sluiten voor hij het Witte Huis verlaat. Een woordvoerder van het Witte Huis zei begin november: 'Het is absoluut nog mogelijk. Het is iets waar we erg hard aan werken.' De VS is in gesprek met landen over de gevangenen die voor overplaatsing in aanmerking komen.

De meesten van de gevangenen worden verdacht van betrokkenheid bij terreurbewegingen Al-Qaida of de Taliban. De gevangenis is omstreden omdat veel gedetineerden er zonder vorm van proces zitten.

Eerdere gevangenen

De Verenigde Staten hebben vorige week twee gedetineerden uit Guantánamo Bay naar Ghana overgebracht. Daarbij ging het ook om mannen uit Jemen.

Op 16 november vorig jaar werden vijf gedetineerden overgebracht naar de Verenigde Arabische Emiraten. De gevangenen hadden veertien jaar vastgezeten, zonder ooit te zijn aangeklaagd. Volgens The New York Times werden de mannen in 2001 gevangengenomen na de slag om Tora Bora op de grens van Afghanistan en Pakistan.

De sluiting van Guantánamo Bay worden bemoeilijkt omdat het Amerikaanse Congres dwarsligt, maar ook omdat het moeilijk is om landen te vinden die bereid zijn de gevangenen op te nemen. Ook Nederland is daarvoor gevraagd, maar weigert tot nu toe.

Meer over