Oma's kruidcake met gember en rozijnen

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: oma's kruidkoeken (voor ca. 20-25 koeken of 1 kruidcake).

null Beeld
Beeld

'Iedereen herinnert zich wel een bepaald gerecht van zijn grootmoeder of -vader', staat op de kaft van het World Granny's Kookboek. Ik denk dan aan boterkoek. Een beetje ongelukkige herinnering, want ik houd niet van boterkoek. In feite was die grootmoederkoek, zoals die in de familie wordt genoemd, ook niet van mijn oma, maar van mijn oudtante. Ik weet niet wat mijn biologische oma voor mij gemaakt zou hebben en of ze rekening zou hebben gehouden met mijn hekel aan boter. Ze was al jong overleden, lang voordat ik werd geboren. En koken liet ze overigens liever aan anderen over.

Van mijn Chinese opa heb ik wel recepten, mijn moeder heeft ze opgeschreven in een schrift. Maar ik heb ze nooit van hem geproefd. Hij is één keer in Nederland geweest, toen ik nog veel te klein was om zijn varkenspens met abalone te waarderen. Als vegetariër waardeer ik die nu trouwens ook niet.

Maar met het World Granny's Kookboek van schrijver en journalist Fons Burger en chef-kok Rob Baris (uitgeverij Difbooks) heb ik nu recepten van oma's en opa's uit de hele wereld. Vietnamese loempia's, Hollandse kroketten, soep uit Mallorca, Egyptische kip, Duitse Reibekuchen: via een oproep op Facebook werden de oma's en opa's aller landen verenigd en zijn hun recepten in stripvorm vereeuwigd door fotograaf Maarten Laupman. Origineel, fraai en ook nog heel praktisch, al zijn de beschrijvingen niet altijd even nauwkeurig.

Ingrediënten

250 g. bloem
100 g. volkorenmeel
50 g. havermout
3 eetl. zonnebloemolie
250 g. donkerbruine basterdsuiker
250 g. rozijnen
350 ml. karnemelk
1,5 eetl. speculaas- of koekkruiden
1 theel. gemberpoeder
½ theel. bakpoeder

Daarbij ondersteunt het boek het werk van WorldGranny. Deze organisatie wil wereldwijd de oorzaken van armoede onder ouderen bestrijden, een probleem dat met de toenemende vergrijzing alleen maar groter wordt. Allemaal extra's die in ieder geval al zijn beloond met een nominatie voor het Kookboek van het Jaar, dat op 12 november in de Rotterdamse Markthal bekend wordt gemaakt.

Als ik een oma of opa uit dit boek zou kiezen, heeft Christina Peeters-Puts mijn hart gestolen met haar kruidkoek zonder boter, die ze tot haar overlijden op haar 89ste steevast op verjaardagen heeft gebakken.

Bereidingswijze

Voeg de meelsoorten en de havermout samen. Doe er 3 eetl. zonnebloemolie bij, dan de suiker, de karnemelk, de rozijnen, de koekkruiden, het gember- en het bakpoeder. Meng alles tot een stevig deeg. Dat kan met je handen, maar ook met een mixer met deeghaken. Bestrooi een bakplaat met wat havermout en leg daar met een lepel schepjes van het deeg op om koekjes te maken. Bak ze in een voorverwarmde (180 graden) oven in 20 minuten gaar. Je kunt het deeg ook in een cakevorm doen, zet die 40 minuten in de oven.

volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over