NieuwsSyriëgangers

OM ziet geen reden om af te zien van vervolging Syriëgangers

Dat Nederland twijfelachtige Syrische rebellengroepen tussen 2015 en 2018 materieel heeft ondersteund met pick-up trucks, computers en uniformen, heeft volgens het Openbaar Ministerie geen consequentie voor de strafvervolging van verdachte Syriëgangers.

Hassan Bahara

Dat bleek woensdag in de Rotterdamse rechtbank tijdens twee pro-formazittingen waarin de stand van zaken van enkele Syriëgangers werd doorgenomen.

Het OM reageerde daarmee op de onthulling van Nieuwsuur en dagblad Trouw van afgelopen maandag dat het ministerie van Buitenlandse Zaken materieel heeft geleverd aan ‘gematigde’ rebellengroeperingen als Jabhat al-Shamiya. Volgens het Openbaar Ministerie is Jabhat al-Shamiya echter een salafistisch-jihadistische terreurorganisatie die de oprichting van een kalifaat nastreeft. Volgende maand dient het hoger beroep van een Syriëganger die verdacht wordt van lidmaatschap van Jabhat al-Shamiya.

Advocaten vroegen woensdag tijdens de pro-formazittingen om ontslag van strafvervolging van hun cliënten omdat het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zelf steun heeft verleend aan rebellengroeperingen die het nodige op de kerfstok hebben.

De officieren van justitie lieten echter weten dat de kwalificatie van Buitenlandse Zaken voor de verschillende rebellengroeperingen als ‘gematigd’ niet ter zake doet. Het Openbaar Ministerie laat zich leiden door eigen onderzoek van rebellengroeperingen in Syrië.

Gematigd of niet?

De advocaten dachten nieuwe munitie in handen te hebben waarmee ze hun zaken kunnen bepleiten. Zo stelde advocaat Marijn Landsman, die een Syrische vluchteling bijstaat die verdacht wordt van lidmaatschap van de terreurorganisatie Jabhat al-Nusra, dat ‘de schoen wringt, op zijn zachtst gezegd.’

Advocaat André Seebregts, die een cliënt bijstaat die verdacht wordt van lidmaatschap van rebellengroepering Ahrar al-Sham – vermoedelijk ook door Nederland gesteund – , wierp de vraag op of het oordeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet leidend zou moeten zijn. ‘Kunnen we niet concluderen dat Buitenlandse Zaken veel beter in staat was dan het Openbaar Ministerie om te beoordelen welke groeperingen wel of niet gematigd zijn?’

Officier van justitie Bert Haneveld was onvermurwbaar. ‘Het valt zonder al te veel problemen op te maken dat Ahrar al-Sham een criminele organisatie is met een terroristisch oogmerk, want de groepering streeft het kalifaat na en hun handelingen zijn bedoeld om de bevolking angst aan te jagen.’

Van een andere orde

De advocaten pleitten met wisselend succes. Landsmans poging om de handelingen van Syriëgangers bij het aan Al Qaida-gelieerde Jabhat al-Nusra op gelijke voet te stellen met de handelingen van de Nederlandse staat, leken niet aan te slaan. Volgens het Openbaar Ministerie is uitreizen en gevechtshandelingen verrichten van een andere orde dan materiële steun verlenen aan groeperingen met een ‘gematigd’ karakter.

Seebregts heeft in zijn zaak een iets beter vooruitzicht. De rechtbank heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om bij Buitenlandse Zaken na te gaan of Ahrar al-Sham daadwerkelijk Nederlandse steun heeft ontvangen. De uitkomst daarvan zou een rol kunnen gaan spelen bij de inhoudelijke behandeling op 23 november.

Westerse diplomaten en wapenhandelaren, Jabhat al-Samiyah windt ze om de vinger

De strijders van het Levant Front weten hoe ze in het buitenland het gevoel van de Syrische revolutie moeten verkopen. Hoe ze zichzelf moeten neerzetten als gematigd, seculier en prowesters, al zijn ze dat misschien niet altijd. Van westerse diplomaten tot de wapenhandelaren van de CIA, allemaal windt de groepering ze om de vinger.

Meer over