OM ziet Benaouf A. als 'coördinator' liquidatiegolf: eis 16 jaar cel

Het Openbaar Ministerie heeft 16 jaar cel geëist tegen Benaouf A.. Volgens de aanklager is de 30-jarige A. als 'coördinator' verantwoordelijk voor de moord op Najeb Bouhbouh. Deze crimineel werd op 18 oktober 2012 in Antwerpen doodgeschoten, de moord wordt gezien als de eerste in de reeks liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Benaouf A. (vooraan) tijdens de pro forma rechtszaak in september.Beeld anp

De geweldsspiraal is het gevolg van een dispuut over 200 kilo drugs die verdween in de Antwerpse haven. Inmiddels zijn er in deze liquidatiegolf al meer dan tien doden gevallen, en het geweld tussen de twee ruziënde kampen lijkt nog niet voorbij. In mei werd beroepscrimineel Gwenette Martha, een goede vriend van Bouhbouh, geliquideerd. En vorige maand werd het Amsterdamse café De Zon onder vuur genomen. Het vermoedelijke doelwit, Marchano P. - die ook in verband wordt gebracht met de zaak-Bouhbouh - bleef ongedeerd, maar twee omstanders raakten gewond.

Benaouf A. is de eerste die een strafeis tegen zich hoort in deze liquidatiereeks. Volgens het OM reed hij met zijn gehuurde BMW op 18 oktober 2012 naar België. Hij zou contact hebben gehad met de inmiddels overleden Chris Bouman, die een afspraak met Bouhbouh had en A. op de hoogte zou hebben gehouden over hun locatie. A. zou ook contact hebben gehad met de vermoedelijke schutters, en hen vlak na de liquidatie hebben geholpen om naar Nederland terug te keren. 'Hij heeft een cruciale rol gespeeld', aldus de officier van justitie.

Benaouf A. ontkent de beschuldigingen. 'Als ik moet reageren op alle fouten van de officier van justitie, zit ik hier morgenochtend nog', zei hij vandaag in de Amsterdamse rechtbank. Volgens zijn advocaat Sander Jansen heeft het OM ontlastende informatie uit het dossier gehouden om 'hun scenario' aannemelijk te maken.

De aanklager baseert zich voornamelijk op telecom-gegevens en cameraregistraties waarop de BMW te zien is. Zo toonde hij aan de rechter de 'routes' die de telefoons van A., de vermoedelijke schutters en Bouman hebben afgelegd. Op de dag van de moord communiceerden ze veelvuldig met elkaar. Janssen stelt dat dit bewijs geen betekenis heeft. 'De bewijsmiddelen hebben alleen bewijskracht als bewezen is dat mijn cliënt die dag in de BMW reed en de telefoon gebruikte.'

Volgens A. leende hij zijn BMW - met daarin de telefoon - op de bewuste dag uit aan een vriend. Hij zou zelf in Eindhoven zijn geweest. Degenen die zijn verhaal zouden kunnen bevestigen zijn inmiddels allemaal geliquideerd. 'Hij heeft slechts een stelling in de lucht gegooid zonder enige onderbouwing, daarbij wetende dat de drie mogelijke getuigen die hij noemt allen dood zijn', aldus de aanklager.

Benaouf A. is voorlopig de enige verdachte die terecht staat in de zaak-Bouhbouh. Bouman pleegde zelfmoord in zijn cel, en een van de twee vermoedelijke schutters is geliquideerd. Marchano P. wordt door justitie gezien als de andere schutter. De rechter oordeelde echter dat er onvoldoende bewijs is om P. vast te houden.

Ook de 30-jarige beroepscrimineel zelf is inmiddels het slachtoffer geworden van een liquidatiepoging. In december 2012 werd A. samen met twee vrienden tijdens een wildwest-schietpartij in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt belaagd. Zijn twee vrienden kwamen om. A. wist te ontkomen. 'Het heeft er alle schijn van dat die schietpartij een vergeldingsactie betrof voor de moord op Bouhbouh', aldus de aanklager.

Morgen staan drie verdachten van de Staatsliedenbuurt-liquidatie terecht in de zwaarbeveiligde bunker in Amsterdam-Osdorp tijdens een tussentijdse zitting. De vierde verdachte zit vast in Marokko, hij wordt mogelijk eind deze maand berecht.

De 30-jarige Benaouf A.Beeld anp
Meer over