OM waarschuwt politie voor lekken in zaak-Sévèke

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft politiemensen die onderzoek doen in de zaak-Sévèke, gewaarschuwd dat lekken van informatie een ambtsmisdrijf is en als zodanig strafbaar....

ANP

Dat heeft Bénedicte Ficq, advocaat van de 38-jarige Marcel T., woensdag gezegd. Volgens haar staat wel vast dat gelekte informatie van de politie afkomstig moet zijn. 'Ik heb het niet gedaan en ik geloof de officier van justitie, die eveneens zegt dat hij geen vertrouwelijke informatie heeft laten lekken. Verder zijn er alleen wat politiemensen die aan de persoonlijke spullen konden komen.' Het OM bevestigt dat de brief is besproken met het onderzoeksteam van de politie.

Marcel T. werd op 16 maart opgepakt in een internetcafé in Barcelona. Tegen hem liep een Europees aanhoudingsbevel, omdat hij werd verdacht van een groot aantal gewelddadige overvallen op banken en grenswisselkantoren. Pas bij huiszoeking in Nederland vond de politie aanwijzingen, dat T. ook de langgezochte moordenaar van de in november 2005 doodgeschoten Nijmeegse activist Louis Sévèke zou kunnen zijn.

De verdachte zit in voorarrest en wordt volgens zijn advocaat nog onderzocht door een psychiater, een psycholoog en een zogenoemde milieuonderzoeker, die zijn leefomgeving in kaart brengt. De Rotterdammer werkt aan die onderzoeken mee, aangezien hij zijn rechtszaak snel achter de rug wil hebben, aldus Ficq. De rechtbank in Arnhem wil de zaak op 4 juli behandelen. Ficq verwacht dat de onderzoeken dan ook zijn afgerond, zodat daardoor geen vertraging ontstaat.

Volgens het OM wordt Marcel T. op dit moment nog niet beschuldigd van het plegen van bomaanslagen op banken in Arnhem en Nijmegen en op het kantoor van chemieconcern BASF in Arnhem. Onbekend is of de voormalige actievoerder daarover een bekentenis heeft afgelegd. Volgens zijn advocaat staat wel vast, dat de man niets te maken heeft met enkele andere bomaanslagen uit die tijd, zoals op het huis van oud-staatssecretaris Aad Kosto en op het kasteel van oliebaron John Deuss.

Meer over