OM verdenkt No Surrender-oprichter Klaas Otto van beramen moordaanslag op officier van justitie

Klaas Otto, de oprichter van motorclub No Surrender, wordt verdacht van het beramen van een moordaanslag op officier van justitie Greetje Bos. Dit hebben bronnen rond Justitie bevestigd aan de Volkskrant. Otto zou vanuit zijn cel opdracht voor de moord hebben gegeven aan een buitenstaander.

Rechtbanktekening van Otto (links) tijdens pro formazitting in de rechtbank van Breda. Beeld anp
Rechtbanktekening van Otto (links) tijdens pro formazitting in de rechtbank van Breda.Beeld anp

Bos is een van de aanklagers die de zaak tegen Otto behandelt. Over twee weken staat de oprichter van No Surrender terecht.

De politie heeft vandaag een 44-jarige verdachte opgepakt die van Otto de opdracht zou hebben gekregen. Bij twee huiszoekingen in Sliedrecht en Rotterdam heeft de politie beslag gelegd op computers, mobieltjes en harde schijven. Ook de cel van Otto, die in afwachting van zijn proces vastzit in Middelburg, is doorzocht.

Otto's advocaat noemt de verdenking 'volstrekt fake en ongefundeerd'. Volgens de raadsman berust de beschuldiging op de verklaring van een informant, maar heeft zijn cliënt 'zich daarover nooit tegenover iemand uitgelaten'. Hij voegde toe dat het 'niet in zijn aard zit om de aanklager iets aan te doen'.

Het onderzoek naar de geplande aanslag is een paar weken geleden begonnen. Doelwit van de dreiging was een officier van justitie die de zaak van Otto behandelt. Otto wordt onder meer verdacht van afpersing en witwaspraktijken. Hij wordt bovendien beschuldigd van betrokkenheid bij een granaataanslag en een brand bij het huis van een ander motorclublid, met wie hij ruzie had.

Greetje Bos, officier van justitie. Beeld Mike Roelofs
Greetje Bos, officier van justitie.Beeld Mike Roelofs

Holleeder

Otto werd juli vorig jaar opgepakt en zat sindsdien het grootste deel van de tijd vast. In 2013 richtte Otto No Surrender op en genereerde meteen veel aandacht met het kortdurende lidmaatschap van Willem Holleeder. Daarnaast liet hij zich uitgebreid interviewen door misdaadverslaggever John van den Heuvel, omdat hij vond dat motorclubs te vaak negatief in de media komen. Onder leiding van Otto, die eerder lid van de motorclub Satudarah MC was, groeide No Surrender uit tot een internationale speler met tientallen afdelingen.

Begin 2016 nam Otto onverwacht afscheid van de motorclub. Volgens zijn advocaat had hij genoeg van het 'geneuzel'.

Interview

Pieter Tops en Jan Tromp hadden begin dit jaar een interview met deze officier van justitie, over de georganiseerde misdaad. Lees dat hier terug.

Eerdere 'moordplannen' tegen officieren van justitie

Koos van Plooy
Als toenmalig officier van justitie bestreed Plooy zware criminaliteit in Amsterdam. In 2003 stuitte het OM op aanwijzingen van een moordplan uit criminele hoek. Albanese huurmoordenaars zouden de opdracht hebben gekregen Plooy met een raketwerper te liquideren. Justitie had de Servische maffiabaas Sreten 'Jotcha' Jocic in het vizier als de man die de opdracht had gegeven - Plooy had hem laten oppakken in Bulgarije - maar kreeg de zaak niet rond. Kort na de bedreiging stapte Plooy, die sinds de dreiging ondergedoken zat, over naar een andere functie.

Paul van Hilten
In 2003 arresteerde de politie een Limburgse zakenman en antiekhandelaar op verdenking van moordplannen. Toon H., ook wel 'Rooie Toon', zou een aanslag hebben beraamd op drie personen, onder wie officier van justitie Paul van Hilten in Roermond. Op zijn erf trof de politie vuurwapens aan, maar bewijs voor een moordcomplot ontbrak. Vorig jaar werd H. opnieuw verdacht van het plannen van een moordaanslag op Van Hilten, die inmiddels advocaat-generaal is. Wederom trok het OM de aanklacht in vanwege een gebrek aan bewijs.

Amsterdamse officier
Aan de bescherming van een Amsterdamse officier van justitie kwam in 2010 de coördinator terrorismebestrijding te pas. Reden was een vermeend moordplan van de 'tattoo killers', een Schiedams doodseskader dat zijn naam dankt aan de grote Chinese tekens die de leden op hun rug hebben getatoeëerd. De officier, wier identiteit onbekend is gebleven, behandelde een strafzaak tegen drie tattoo killers. Ze moest onderduiken met haar gezin.

Meer over