OM onderzoekt zeven Nederlandse bedrijven om medewerking omstreden Krimbrug

Het Openbaar Ministerie (OM) doet strafrechtelijk onderzoek naar zeven Nederlandse bedrijven die vermoedelijk hebben meegewerkt aan de bouw van een brug die Rusland met het geannexeerde schiereiland de Krim verbindt. De bedrijven hebben volgens het Functioneel Parket machines, onderdelen daarvan en installatie en onderhoud geleverd.

De brug die het Russische vasteland verbindt met de Krim.  Beeld RT.com
De brug die het Russische vasteland verbindt met de Krim.Beeld RT.com

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van berichten in De Gelderlander in 2017. De krant berichtte toen over een bedrijf in Dodewaard dat een krachtige heihamer leverde en een bedrijf uit Milsbeek dat onderdelen voor deze hamer verstrekte. De Krim, tot die tijd onderdeel van Oekraïne, werd in 2014 geannexeerd door Rusland. De Europese Unie beschouwt het schiereiland nog altijd als Oekraïens grondgebied en stelde sancties in.

‘De bouw van deze brug wordt door het Hof van Justitie van de Europese Unie gezien als ondermijning van de territoriale integriteit van Oekraïne. Door het in strijd met de Europese sancties toch leveren van goederen en diensten wordt de sanctieregelgeving ondermijnd. Dat is ernstig, daarom treedt de overheid hiertegen op’, zo laat het OM weten in een verklaring. Het OM wil de namen van de bedrijven niet bevestigen.

Niet op de hoogte

De interim-directeur van het bedrijf uit Milsbeek is niet op de hoogte van het onderzoek. ‘We hebben nog geen bericht gekregen van het OM. Je kunt nooit 100 procent zeker zijn, maar wat wij tot op heden weten, is dat we alleen met een Nederlands bedrijf zaken hebben gedaan en niet met het buitenland. Wij wachten rustig af tot we iets horen.’ Het bedrijf uit Dodewaard is vooralsnog niet bereikbaar.

Toenmalig minister Ploumen kondigde al in 2017 een onderzoek aan naar deze bedrijven. Ze stelde destijds dat deelname aan de bouw kan worden gezien als erkenning van de Krim als Russisch grondgebied. De directeur van het bedrijf uit Dodewaard zei toentertijd in De Gelderlander dat zijn machine alleen werd gebruikt aan de Russische kant van het water. De directeur van het bedrijf uit Milsbeek was niet op de hoogte van betrokkenheid van zijn bedrijf bij de bouw van de brug.

Op overtreding van de sanctieregelgeving staat voor bedrijven een maximumboete van 820.000 euro of een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar. Het is nog niet duidelijk wanneer het onderzoek van het OM is afgerond.

De bouw van de brug naar de Krim, die in totaal negentien kilometer lang is, begon in 2015. De Amerikaanse regering kondigde een jaar later sancties af tegen Russische bedrijven die betrokken zijn bij de bouw. De brug wordt morgen, eerder dan gepland, geopend voor autoverkeer. Treinen moeten er vanaf volgend jaar gaan rijden. De Russische regering heeft drie miljard euro uitgetrokken voor het prestigeproject.

Meer over