OM onderzoekt nieuwe aanrijdingen Dutchbat

Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft 'vijf tot zes' nieuwe gevallen onderzocht waarbij Nederlandse VN-soldaten na de val van Srebrenica in 1995 mogelijk Bosnische Moslims hebben aan- of doodgereden....

De mogelijk door Dutchbat-soldaten begane strafbare feiten zijn naar boven gekomen tijdens het onderzoek van de marechaussee naar het zogeheten OP-Mike incident. In de nieuwe zaken is nog geen besluit genomen of tot vervolging moet worden overgegaan.

Minister Korthals van Justitie heeft de Tweede Kamer gisteren geschreven dat drie Dutchbat-soldaten die op 11 juli 1995 waren betrokken bij het incident, 'in strafrechtelijk opzicht niet laakbaar hebben gehandeld'. Opzet en schuld zijn niet bewezen, dus wordt niet tot vervolging overgegaan.

Korthals noemt dit besluit van het college van procureurs-generaal, op basis van het strafrechtelijk onderzoek van de Arnhemse hoofdofficier van justitie, 'verantwoord'.

Gezien de politieke gevoeligheid van het incident heeft het college, voordat het zelf een besluit nam, de uitkomst van het onderzoek besproken met de minister van Justitie. Het college was unaniem in zijn oordeel om niet te vervolgen.

Minister De Grave van Defensie heeft de OP-Mike-zaak afgelopen zomer aan het Openbaar Ministerie voorgelegd na berichten in de media dat een twintigtal Moslims zou zijn overreden door een YPR-pantservoertuig van Dutchbat. Dat zou ten minste een van de zes bemanningsleden hebben verklaard. Maar over het incident stond niets in het zogeheten debriefingsrapport dat de landmacht over haar eigen optreden in Srebrenica had opgesteld.

Eén bemanningslid heeft nu verklaard dat 'zeker drie' vluchtelingen onder de rupsbanden van de YPR zijn terechtgekomen. Het zou gaan om Moslim-vluchtelingen die door andere vluchtelingen voor het voertuig werden geduwd. Een ander bemanningslid heeft verklaard dat hij 'ledematen' heeft zien liggen.

Volgens de bestuurder van de YPR, die als enige door het OM als verdachte werd aangemerkt, heeft hij niet kunnen zien dat mensen zijn overreden.

Ook heeft niemand verklaard dat bloed of vleesresten aan de rupsbanden hebben gezeten, of dat de YPR is schoongespoten in Potocari.

Meer over