OM naar Hoge Raad in zaak scooterdrama

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat de Hoge Raad zich buigt over de zaak rond het zogenoemde scooterdrama in Arnhem. Een woordvoerster liet vandaag weten dat justitie definitief cassatie in de zaak heeft aangetekend. Direct na de uitspraak zinspeelde het OM daar al op.

Twee mannen werden vervolgd nadat zij in januari 2010 in Nijmegen een man doodreden. Zij waren op één motorscooter op de vlucht na een verijdelde overval. Het gerechtshof sprak hen onlangs vrij van doodslag, omdat er volgens het hof niet kan worden bewezen wie reed.

Het OM vindt wel bewezen dat een 22-jarige man uit Beuningen reed, maar acht de 20-jarige bijrijder uit Nijmegen mede schuldig aan doodslag. Het hof veroordeelde hen wel voor de voorgenomen overval op hotel Belvoir. De 22-jarige kreeg 2 jaar cel, óók voor het bedreigen van ziekenhuispersoneel. De 20-jarige werd veroordeeld tot 18 maanden cel waarvan 3 voorwaardelijk.

'Teleurstellend'
Het OM had 7 en 4 jaar cel geëist, naast rijverboden van 10 en 6 jaar en noemde het teleurstellend en onbevredigend dat nu niemand voor de dood van de 50-jarige Arnhemmer wordt bestraft. De rechtbank sprak eerder de Nijmegenaar vrij van doodslag, maar veroordeelde toen wel de 22-jarige wegens onder meer doodslag tot 8 jaar cel.

De zaak zorgde voor veel ophef in ons land. Het tweetal reed een gevaarlijke dodemansrit, waarna in het ziekenhuis ook hulpverleners werden bedreigd terwijl de Arnhemmer daar stierf. Toen familie van de 22-jarige de krant te woord stond, werd krantenpersoneel bedreigd om publicatie te verhinderen.

Meer over