OM legt enorme fraudezaak bloot

Met de aanhouding van drie 'beleggingsadviseurs' lijkt het Openbaar Ministerie een Nederlandse Madoff-affaire te hebben blootgelegd. De FIOD heeft twee mannen en een vrouw gearresteerd op verdenking van een fraude ter waarde van 43 miljoen euro.

AMSTERDAM - Net als Bernard Madoff, die in 2009 in New York tot 150 jaar cel werd veroordeeld wegens de omvangrijkste beursfraudehandel uit de geschiedenis, zou het Nederlandse drietal met een piramidespelachtige tactiek miljoenen hebben opgehaald bij beleggers. Bij de financiële luchtbel werden hoge rendementen en zekerheden gegarandeerd, aldus justitie.

De verdachten, twee mannen (van 30 en 64 jaar) en een vrouw (54) uit Soest en Amstelveen, zitten in voorarrest. De FIOD heeft bij het drietal een woonhuis, twee Mercedessen, een Jaguar, een Porsche, een vuurwapen en een verzameling horloges uit het duurdere segment in beslag genomen, met een totale waarde van enkele miljoenen. Ook heeft het OM zo'n 70 bankrekeningen bevroren.

De arrestatie volgde op een strafrechtelijk onderzoek, nadat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aangifte van fraude had gedaan. De drie verdachten boden beleggers obligaties aan via tal van bedrijven, met namen als Hypothecaire Vastgoed Obligaties, Duitse Investerings Maatschappij Holland (DIM Holland) en Weststaete.

Over die obligaties betaalde het drietal rente door nieuwe obligatieleningen uit te schrijven en meer geld van beleggers aan te trekken - een kaartenhuis dat instort zodra het nieuw aangetrokken kapitaal de rente niet meer kan bijbenen.

De arrestanten zouden met het ingelegde geld onroerend goed aankopen in Duitsland, maar het Openbaar Ministerie vermoedt dat een aanzienlijk deel van het bedrag is benut voor privéaankopen en om de noodzakelijke rentes af te lossen. Het drietal wordt verdacht van oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte, witwassen en beleggingsfraude met een omvang van 43 miljoen euro.

De FIOD onderzoekt hoeveel beleggers gedupeerd zijn. Zij ontvangen een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.

undefined

Meer over