OM Indonesië in beroep tegen vonnis in zaak Munir

Het Openbaar Ministerie in Indonesië is in beroep gegaan tegen een besluit van het hooggerechtshof om een eerdere veroordeling van de vermeende moordenaar van de mensenrechtenactivist Munir Thalib te vernietigen....

ANP/RTR

De mensenrechtenactivist Munir werd in 2004 op een vlucht naar Schiphol vergiftigd met arsenicum. De Indonesische piloot Pollycarpus Priyanto werd in december 2005 door een Indonesische rechtbank veroordeeld tot veertien jaar cel wegens de moord op Munir. De piloot zat in het toestel waarmee Munir reisde, maar was op dat moment niet in functie. In oktober vernietigde het hooggerechtshof in Jakarta het vonnis. Pollycarpus werd alleen schuldig bevonden aan vervalsing van documenten en kreeg twee jaar cel. Hij kwam in december vrij.

Na de vrijlating van Pollycarpus zette de Indonesische politie het onderzoek voort naar de moord op Munir. De Verenigde Staten en mensenrechtenorganisatiss hadden daar op aangedrongen.

De Indonesische politie heeft inmiddels nieuwe verdachten op het oog. Om de zaak te kunnen heropenen, is nieuw bewijs nodig.

Meer over