Update

OM in Los Angeles zet groep aanklagers op beschuldigingen van seksueel misbruik Hollywood

De Amerikaanse justitie probeert greep te krijgen op de golf van ­beschuldigingen van seksueel misbruik in Hollywood die bij ­politie en justitie worden gemeld. Het OM in Los Angeles heeft er een speciale onderzoeksgroep voor gevormd. Deze bestaat uit zes ervaren aanklagers die zijn gespecialiseerd in zedendelicten.

Harvey Weinstein en James Toback. Beeld afp
Harvey Weinstein en James Toback.Beeld afp

Openbaar aanklager Jackie Lacey maakte de vorming van het team vrijdag bekend, nu steeds meer Hollywood-grootheden worden beticht van seksuele intimidatie, aanranding en misbruik. De werkgroep moet kijken of een 'uniforme aanpak' mogelijk is. De aanklagers moeten niet alleen de beschuldigingen onderzoeken, maar ook kijken of vervolging nog mogelijk is. Veel zaken vonden volgens de slachtoffers jaren geleden plaats. Ook lijkt er vaak weinig concreet bewijs te zijn.

Sinds Hollywood-producent Harvey Weinstein afgelopen maand in opspraak raakte, is in de VS en andere landen een stroom aan beschuldigingen van seksueel misbruik op gang gekomen tegen acteurs, regisseurs en producers uit de entertainmentindustrie. Diverse grote namen uit Hollywood zijn beschuldigd van sek­suele intimidatie, aanranding en misbruik, zoals regisseur James Toback, acteur Kevin Spacey en stand-up-komiek Louis C.K. Deze liet vrijdag weten dat alle beschuldigingen van vrouwelijke collega's over zijn seksueel wangedrag waar zijn, en dat hij er veel spijt van heeft.

Matthew Weiner, de man achter Mad Men, wordt nu ook beschuldigd van seksuele intimidatie. Beeld EPA
Matthew Weiner, de man achter Mad Men, wordt nu ook beschuldigd van seksuele intimidatie.Beeld EPA

Aantal beschuldigingen neemt toe

Volgens Lacey neemt het aantal beschuldigingen nog elke week toe. De politie van Los Angeles onderzoekt nu de beschuldiging van een Italiaans model dat zegt dat Weinstein haar in 2013 verkrachtte en dwong tot orale seks.

Verder onderzoeken rechercheurs Toback, die door zo'n tweehonderd vrouwen wordt beschuldigd van seksuele intimidatie. Ook Gossip Girl-acteur Ed Westwick is doelwit van justitieel onderzoek. Twee vrouwen zeggen dat hij hen in 2014 verkrachtte. Matthew Weiner, de grote man achter de hitserie Mad Men, werd gisteren door oud-scriptschrijver Kater Gordon beticht van onzedelijke opmerkingen. Gordon, destijds assistent van Weiner, zegt dat ze in 2008 een avond met hem moest doorwerken. Hij zou toen hebben gezegd 'dat ze het aan hem verplicht was zichzelf naakt te vertonen'. Een zegsman van Weiner ontkent dit.

Steven Seagal

Ook acteur Steven Seagal kwam gisteren in opspraak. Voormalig Playboy-model Jenny McCarthy zegt dat hij haar seksueel intimideerde tijdens een auditie in 1995. Hij vroeg haar toen ze alleen waren naast hem te komen zitten. Toen ze weigerde, zou hij haar gevraagd hebben zich uit te kleden.

Louis C.K. Beeld afp
Louis C.K.Beeld afp

Voor zowel politie als justitie wordt het nog een hele klus zaken rond te krijgen. Fysiek bewijs ontbreekt na zoveel jaren vaak, evenals betrouwbare getuigen.

Een struikelblok is ook dat sommige strafbare feiten zijn verjaard. Dat ontdekte deze week acteur Corey Feldman, die als kind misbruikt zou zijn toen hij in Hollywood werkte. Feldman, die onlangs aangifte deed, kreeg te horen dat de betrokkenen niet meer kunnen worden vervolgd.

undefined

Weinstein, Toback en Westwick ontkennen alle beschuldigingen over seksueel wangedrag aan hun adres.

Na een week waarin de beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen Kevin Spacey zich opstapelden, vraagt filmredacteur Bor Beekman zich af wat dit betekent voor de kijker.

Voor seksschandalen blijkt hetzelfde te gelden als voor sneeuwstormen: je hebt ze overal, maar nergens sneeuwt het zo hard als in Amerika. Tenminste: als je ziet hoe de wereldpers erop duikt.

Met zijn films oogstte producent Harvey Weinstein 341 Oscarnominaties (en 81 Oscars). Verklaart dat het lange zwijgen van Hollywood over zijn donkere kanten?

Meer over