OM eist vijf jaar cel tegen Marco P. voor witwassen

amsterdam Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft donderdag vijf jaar celstraf geëist tegen Marco P. Hij wordt beschuldigd van grootschalig witwassen van misdaadgeld....

Volgens de aanklaagster zit vastgoedhandelaar P. (45) ‘heel diep ingebed in het criminele milieu’. Hij was actief als dienstverlener voor onderwereldfiguren, betoogde ze. P. hield zich bezig met het ‘schuiven met vastgoed’ en hij was in staat ‘geld vrij te spelen of leningen te krijgen die criminelen zelf niet kunnen krijgen’.

De verdachte heeft op die manier de zware misdaad in stand gehouden en bevorderd, meent justitie. Mensen als hij, zogeheten facilitators, zouden het mogelijk maken dat criminelen invloed krijgen op legale instellingen en personen in de ‘bovenwereld’.

In zijn strafdossier staan de namen van allerlei beruchte criminelen, onder wie Johnny Mieremet en Willem Holleeder. Mieremet, die in 2005 is geliquideerd, was betrokken bij omstreden vastgoedtransacties van P.

De verdachte stond donderdag niet alleen terecht wegens witwassen maar ook voor oplichting, valsheid in geschrifte en afpersing.

Meer over