OM eist tot 4 jaar cel voor Zwolsmans medeverdachten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag tegen 15 verdachten uit het vermeende hasj-imperium van wijlen Charles Zwolsman in hoger beroep straffen tot 4 jaar cel geëist. Afgelopen maandag eiste het OM voor het gerechtshof in Arnhem al 5 jaar cel plus een kleinere straf tegen de vriendin van de hasjbaron. Zwolsman overleed in januari 2011.

Volgens het OM liet Zwolsman op grote schaal hasj produceren, onder meer voor Engeland. De geschatte miljoenenwinst werd witgewassen, onder meer via het raceteam van autocoureur Charles Junior, tegen wie het OM 240 uur werkstraf en 1 jaar voorwaardelijke celstraf eiste. De rechtbank gaf hem eerder cel, maar volgens het OM kon Junior zich moeilijk aan de praktijken van zijn vader onttrekken. Strafeisen van 4 jaar waren voor een Britse afnemer en voor een belangrijke hasjproducent.

Twee andere vermeende hasjbazen hoorden 3,5 en 3 jaar cel eisen, hoger dan de rechtbank oordeelde. De meeste andere vermeende producenten hoorden strafeisen rond de 2 jaar cel zoals de rechtbank eerder ook oplegde of een lagere straf. Een man die met 4,7 miljoen cash in een sporttas probeerde weg te komen toen de politie de bende ging oprollen, hoorde ook 3 jaar cel eisen zoals eerder opgelegd.

De organisatie omvatte volgens het OM hennepplantages, drogerijen, knipperijen, een stekkerij, een stekkenhandel en distributieloodsen. Niet ieder van de 100 verdachten die in beeld kwamen, waren zich ervan bewust dat ze een schakel in een imperium waren.

Zwolsman werd in 2006 opgepakt, waarbij het onderzoek zich uitstrekte van ongeveer 2005 tot 2009. Het OM denkt dat zijn vriendin deels de leiding overnam terwijl hij vast zat.

Komende week geven de advocaten weerwoord. Uitspraak in alle zaken wordt 4 februari 2013 verwacht.

Meer over