OM eist cel tegen politietolk om verkopen informatie

Wegens het verkopen van politie-informatie aan de Egyptisch-Amsterdamse topcrimineel Magdi Barsoum heeft het Openbaar Ministerie in Amsterdam vijftien maanden celstraf get tegen de 47-jarige politietolk Amal B.M....

Topcrimineel Barsoum, tot zijn gewelddadige dood in maart 2002 een van de hoofdrolspelers in de zogenoemde Amsterdamse gangsteroorlog, had bijna een kwart miljoen euro over voor de diensten van politietolk B.M. Hij nam hem aan als corrupt contact bij de politie, zo verklaarde Magdi Barsoums broer Mounier (roepnaam Adel). Tolk B.M. heeft zich in september 2001 volgens Mounier zelf gemeld in de Red Light Bar van de broers, op de Amsterdamse Wallen. In de rosse buurt bekleden de broers al jaren een belangrijke positie, zo verklaarde onderzoekscommissie Van Traa al begin jaren negentig.

Mounier Barsoum bracht tolk B.M. zelf naar het huis van zijn broer Magdi. De tolk onthulde daar dat de telefoons van Magdi werden afgeluisterd en dat de voorzijde van zijn huis met een camera in de gaten werd gehouden. Zij kwamen overeen dat B.M. Magdi zou blijven voorzien van informatie. Als onderpand werden familiejuwelen van Barsoum meegegeven aan de tolk, die ruim 90 duizend euro waard zouden zijn. Magdi's broer Mounier betaalde de tolk een week later 15 duizend gulden.

In het onderzoek naar Magdi Barsoum, gericht op grootschalige drugshandel, werden in 2001 89 duizend telefoongesprekken afgeluisterd. Het vertalen uit het Arabisch naar het Nederlands is uiterst kostbaar. Met vertaalwerk verdiende de tolk in hetzelfde jaar ruim 100 duizend euro, aldus officier van justitie Koos Plooy gisteren.

Magdi Barsoum werd op 2 maart 2002 doodgeschoten door een onbekende in de Amsterdamse Bloedsteeg. De Amsterdamse politie gaat ervan uit dat deze liquidatie past in de Amsterdamse gangsteroorlog om een grote partij drugs. Die oorlog heeft al het leven gekost aan Sam Klepper, Cor van Hout en George Plieger.

Als aanstichter van de liquidatiereeks heeft de Amsterdamse recherchechef Jan Pronker de Joegoslaaf Sreten 'Jotcha' Jocic genoemd, verondersteld zakenpartner van Barsoum. Dezelfde Jocic wordt gezien als de man die opdracht heeft gekregen officier Plooy te vermoorden. Plooy stond ook dinsdag onder politiebewaking.

Toen de politie na de aanslag op Magdi Barsoum begon te tappen, herkende een Amsterdamse rechercheur de stem van de eigen tolk. Na gesprekken van de criminele inlichtingeneenheid CIE met Mounier Barsoum deed die aangifte van de corruptie van B.M. Het zou hem daarbij vooral te doen zijn om de familiejuwelen terug te krijgen, aldus officier Plooy. Advocaat Roelse maakte gisteren bezwaar tegen de werving van 'crimineel' Mounier Barsoum als aangever. De broer is volgens hem het nieuwe hoofd van de Barsoum-familie.

Meer over