OM eist 10 jaar en 8 maanden tegen webcamafperser Aydin C.

Het Openbaar Ministerie wil dat 'webcampedo' Aydin C. 10 jaar en acht maanden de gevangenis gaat. Het is de maximale straf die de aanklager kan eisen. Maar, stelde het OM donderdag in de zwaarbeveiligde rechtbank in Osdorp, deze straf is 'nauwelijks passend te noemen' gezien het leed dat hij bij de slachtoffers veroorzaakte. 'Hij maakte letterlijk levens kapot.'

Elsbeth Stoker
Advocaat Robert Malewicz (links) komt aan bij de rechtbank in Amsterdam voor de zaak tegen Aydin C. Beeld anp
Advocaat Robert Malewicz (links) komt aan bij de rechtbank in Amsterdam voor de zaak tegen Aydin C.Beeld anp

De 38-jarige Aydin C. wordt beschuldigd van onder meer aanranding, het bezit en vervaardigen van kinderporno en afpersing. Wereldwijd zou hij tientallen slachtoffers hebben gemaakt. Het bekendste slachtoffer is de Canadese Amanda Todd. Deze tiener pleegde zelfmoord nadat haar cyberstalker haar jarenlang achtervolgde, en keer op keer een naaktfoto van haar verspreidde onder haar vrienden, docenten en schoolgenoten. Voor die zaak wordt C. waarschijnlijk apart berecht in Canada.

Volgens het OM verleidde C. onder meer 34 minderjarige meisjes. De jongsten waren 10 jaar oud. Onder schuilnamen benaderde de cyberstalker zijn slachtoffers. Zo duikt de naam 'Kelsey' geregeld op in de dossiers. Aanvankelijk leek deze Kelsey heel aardig. Via chatprogramma's probeerde ze vrienden te worden met de meisjes en verleidde ze hen tot seksuele handelingen voor de webcam. Nadien werden de tieners met deze naaktfoto's onder druk gezet: ze moesten zich keer op keer voor de webcam uitkleden. Als ze niet deden wat de cyberstalker vroeg, zouden hun naaktfoto's worden verspreid. Volgens het OM was er sprake van aanranding: er was dan wel geen fysiek contact, maar de slachtoffers moesten tegen hun wil seksuele handelingen met zichzelf te verrichten. Hierop staat maximaal 8 jaar celstraf, omdat er sprake is van meerdere ernstige misdrijven is de strafeis met eenderde verhoogd.

'Wees een goede slaaf'

Het is het najaar van 2013 als deze tekst op het computerscherm van een 14-jarig Amerikaans meisje verschijnt. 'Wie is dit?', vraagt ze. 'Ik beantwoord jou alleen als je mij correct toespreekt. Kleine meisjes moeten worden gestraft', schrijft de onbekende terug. 'Wees een goede slaaf.' Aydin C. ging berekenend te werk.

Opstaan voor rechters

'Verdachte voelde haarfijn aan hoe hij zijn slachtoffers moest benaderen en kon manipuleren', aldus de aanklagers. Ze hebben geen enkele 'illusie dat deze verdachte - een digitale misdadiger van formaat- zijn leven zal beteren'. Ook hekelden ze het feit dat C. zich afgelopen weken in de rechtbank respectloos opstelde. Zo weigerde hij op te staan voor de rechters. 'Het disrespect druipt er vanaf.'

Volgens C. is hij onschuldig. Maar veel vragen van de rechters weigerde hij te beantwoorden. Zijn advocaat voert volgende week het woord. De rechtbank doet op 16 maart uitspraak.

undefined

Naaktfoto bleef Amanda Todd achtervolgen

De jongen vraagt of ze haar truitje omhoog wil doen. Voor de webcam, heel even. Dus dat doet ze. Waarom ook niet? Voordat ze zelfmoord pleegt, kijkt Amanda Todd (15) terug op hoe het is begonnen. Het begon allemaal met een gesprek op een chatsite. Lees hier een reconstructie.

Still uit een video die Amanda Todd online zette voordat ze zelfmoord pleegde. Beeld afp
Still uit een video die Amanda Todd online zette voordat ze zelfmoord pleegde.Beeld afp
Meer over