OM bekijkt beelden Haagse pro-Gaza-demonstratie

Het OM gaat beeld- en geluidsopnamen onderzoeken van een pro-Palestijnse demonstratie gisteren op de Hoefkade in Den Haag. Dat meldt het OM. Tijdens de betoging werden anti-Joodse leuzen geroepen en moest een verslaggeefster van GeenStijl die door demonstranten werd bedreigd, door de politie worden ontzet.

redactie
Mensen lopen met een spandoek tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in de Duitse stad Frankfurt. Beeld ap
Mensen lopen met een spandoek tijdens een pro-Palestijnse demonstratie in de Duitse stad Frankfurt.Beeld ap

Volgens de politie zochten betogers met hun leuzen de randen op van wat toelaatbaar is, maar was er geen aanleiding voor arrestaties. De leuzen waren in het Arabisch. Volgens een Arabisch sprekende agent bleven ze binnen de perken en werden ze niet ervaren als grensoverschrijdend.

Hitlergroet
De opnamen die door de politie zijn gemaakt, worden nu opnieuw beluisterd met een tolk om te kijken of er inderdaad geen sprake is van strafbare feiten. Het Centraal Joods Overleg (CJO) vindt het 'onbegrijpelijk en onacceptabel' dat de Haagse politie niet heeft ingegrepen. Volgens het CJO waren het 'antisemitische spreekkoren, werd opgeroepen tot het vermoorden van joden en werd herhaaldelijk de Hitlergroet gebracht'.

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), aangesloten bij het CJO, heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen opgeroepen krachtig stelling te nemen tegen antisemitische uitingen.

De gemeente zegt in een verklaring 'dat het grondrecht om te demonstreren zo fundamenteel is dat alle Nederlandse burgemeesters ervoor moeten zorgen dat ook mensen met een omstreden mening een demonstratie kunnen houden. Ook als die door anderen als schokkend wordt ervaren.'

Bevolkingsgroepen
Dat deze betoging voor de Palestijnse zaak veel heeft losgemaakt in de samenleving is begrijpelijk, aldus de verklaring. 'Wanneer wordt opgeroepen tot haat jegens bevolkingsgroepen, moet daar tegen worden opgetreden.'

Vanmiddag wordt in de Haagse wijk Transvaal opnieuw gedemonstreerd tegen de Israëlische aanvallen op Palestijnen in Gaza.

Meer over