Olympische Winterspelen begonnen, in bijzijn van zus Kim Jong-un

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft vrijdag de Olympische Winterspelen geopend. Onder de 35 duizend aanwezigen in het stadion van Pyeongchang was Kim Jo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider. De atleten van beide Korea's liepen als één team het stadion binnen. 'Dit worden fantastische Olympische Spelen', zei IOC-voorzitter Thomas Bach.

De Nederlandse sporters lopen het stadion binnen. De vlag werd gedragen door Jan Smeekens. Beeld AFP
De Nederlandse sporters lopen het stadion binnen. De vlag werd gedragen door Jan Smeekens.Beeld AFP

Een bijzonder moment was de binnenkomst van de atleten van Noord-en Zuid-Korea tijdens de vlaggenparade. Zij liepen als laatste van de 91 deelnemende landen het stadion binnen.

In plaats van de vlaggen van hun landen, hield zowel een atleet uit Zuid-Korea als een atleet uit Noord-Korea de neutrale vlag vast. Ook waren de sporters gekleed in neutrale, witte kleding. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in stond op van zijn stoel om naar de sporters te zwaaien. Nadat Moon de spelen had geopend, liepen twee atleten van beide landen met de fakkel met de olympische vlam waarna het olympische vuur werd ontstoken.

Nederland liep als vijfde land het stadion binnen, met elf van de 33 atleten. De rest bleef in het olympisch dorp onder andere omdat ze de komende dagen al in actie moeten komen. In het stadion waren ook premier Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Aan de vlaggenparade namen ook de 168 Russische sporters mee die vanwege de dopingperikelen onder neutrale vlag moeten meedoen.

De afgelopen dagen was er veel te doen om de kou in Pyeongchang, een paar graden onder het vriespunt. Uitgerekend op de dag van de opening, was de temperatuur hoger dan afgelopen week. 'We kunnen zeggen dat God ons heeft geholpen met het weer', zei Lee Hee-beom, de baas van het olympisch organisatiecomité. 'Het is eindelijk zover. Het waren zeven lange jaren van voorbereiding. We zijn er klaar voor.'

Een hoge Noord-Koreaanse regeringsdelegatie, met onder andere Kims zus, kwam eerder vandaag aan in de Zuid-Koreaanse havenstad Incheon. De delegatie staat onder leiding van Kim Yong-nam, het ceremoniële staatshoofd van Noord-Korea. Na hun aankomst, reisden ze door naar Pyeongchang. Secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN, die ook bij de openingsceremonie was, zei dat hij hoopte dat de Winterspelen zullen leiden tot een verbetering van de betrekkingen tussen beide landen.

Kim Jo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, vrijdag bij haar aankomst in Zuid-Korea. Beeld AFP
Kim Jo-jong, de zus van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, vrijdag bij haar aankomst in Zuid-Korea.Beeld AFP

Weigerende schaatser

De Winterspelen moeten nog beginnen maar in het stadion waren al de eerste incidenten. Behalve gejuich was er ook boegeroep te horen toen de 168 Russische sporters werden voorgesteld tijdens de parade. Rusland is vanwege het dopingschandaal tijdens de vorige Winterspelen in Sotsji uitgesloten van deelname.

En bij de Amerikanen ontbrak tijdens de parade schaatser Shani Davis. Hij weigerde mee te lopen. Davis is boos omdat hij niet de vlag mocht dragen. De Amerikanen besloten met een spelletje kop of munt uit te maken wie deze eer te beurt viel. Davis vond dat niks. Hij trok aan het kortste eind. De eer viel te beurt aan rodelaarster Erin Hamlin. Davis won goud op de duizend meter in 2006 en 2010.

Ook is het gebruik tijdens de Olympische Spelen dat alle deelnemende sporters na de vlaggenparade plaats nemen op de tribune om te kijken naar het vervolg van de openingsceremonie. Maar net als hun collega's van veel andere landen, gingen de Nederlandse sporters direct na de parade terug naar het olympisch dorp. Chef de mission Jeroen Bijl vond het niet verantwoord dat de sporters lang in de kou moesten zitten. Ook op de tribunes voor supporters waren vanwege de kou niet alle plaatsen bezet.

De gezamenlijke sportdelegatie van Noord-en Zuid-Korea. Zij waren in het wit gekleed. Beeld AFP
De gezamenlijke sportdelegatie van Noord-en Zuid-Korea. Zij waren in het wit gekleed.Beeld AFP
Noord-Koreaanse cheerleaders, die door Pyongyang naar Zuid-Korea zijn gestuurd, zwaaien met de Noord-Koreaanse vlag vlak voor de openingsceremonie. Beeld AFP
Noord-Koreaanse cheerleaders, die door Pyongyang naar Zuid-Korea zijn gestuurd, zwaaien met de Noord-Koreaanse vlag vlak voor de openingsceremonie.Beeld AFP

Wat wint tijdens deze Spelen: de politiek of de sport? Gaat Sven Kramer drie keer goud winnen? En vergeet schaatsen: deze sporten zijn de moeite waard. Lees hier alles over de Olympische Winterspelen

Meer over