Olympische turntickets uit zicht

De kans dat de Nederlandse vrouwenploeg vijf olympische turntickets in de wacht sleept, lijkt gedecimeerd nu Céline van Gerner, Nederlands nummer één, een ernstige voetblessure blijkt te hebben opgelopen. Eén ticket is het alternatief.

JOHN VOLKERS

AMSTERDAM - De tickets zijn in januari te verdienen bij het olympisch testevenement (OTE) in Londen. In het ergste geval is Van Gerner (16) twaalf weken uitgeschakeld met de breuk in een voetwortelbeentje. De wedstrijd in Londen is over elf weken. Als alles meezit, is ze over zes weken weer op de been, verklaarde haar trainer, bondscoach Gerben Wiersma, dinsdag vanuit de trainingshal in Heerenveen.

Wiersma was zwaar aangeslagen na het vernemen van het nieuws over de blessure van zijn kopvrouw. 'Dit is klote. Zwaar ellendig. En voor het Nederlandse turnen een zware aderlating.'

Van Gerner heeft de blessure opgelopen bij de WK in Japan. Daar kampte ze tijdens de laatste wedstrijd, de persoonlijke meerkamp, met ernstige pijn aan de linkerenkel. Ze hinkepinkte door de zaal in Japan. Het zou een oude blessure zijn die opspeelde. Na onderzoek in het AMC in Amsterdam, vorige week donderdag, bleek het een nieuwe kwetsuur.

Wiersma: 'Het breukje moet zijn ontstaan bij een punchsalto tijdens de podiumtraining. Of tijdens een training op balk, toen ze een andere afzet deed. Céline voelde het wel. Wij dachten aan een botkneuzing. Het was erger.'

Van Gerner ging na het oplopen van de blessure gewoon door met de wedstrijden. Ze werkte twee volledige meerkampen af, binnen zeven dagen. Het lijkt iets onmogelijks, een WK turnen met een gebroken linkervoet, zeker met de zware landingen van balk en brug. Wiersma: 'We kunnen vaststellen dat Céline een hoge pijngrens heeft.'

De jonge turnster uit Emmeloord, zeventiende op de WK, heeft de linkervoet sinds enkele dagen in het gips. Deze week wordt over het verdere behandelplan besloten. De behandelend orthopeed is Kerkhof uit Amsterdam.

In Tokio was de medische staf van de nationale ploeg deels vernieuwd. De vaste kracht door de jaren heen, bondsarts Liesbeth Lim, werd enkele dagen na de WK definitief bedankt voor haar diensten. Zij was vijftien jaar in dienst bij de gymnastiekbond, de KNGU. Er werd gekozen voor een invalarts.

De keuze voor de behandeling van de voetbreuk is opereren of gipsen. In beide gevallen zal het moeilijk zijn Van Gerner topfit te krijgen voor de OTE van Londen, in januari. Sowieso zal zij een fors deel van de benodigde training mislopen. Turnsters trainen 31 uur per week in Heerenveen.

Met Van Gerner werd Nederland in Tokio dertiende. Het gaat erom in Londen één plaats op te schuiven. De beste twaalf landen - de eerste acht zijn overigens al geplaatst - gaan naar de Olympische Zomerspelen met een team van vijf. Alles daarachter krijgt maar één ticket toegewezen.

Als Nederland reserve Tess Moonen moet inzetten in plaats van Van Gerner, dan is er geen progressie te verwachten. Wiersma, met een zucht: 'Het verschil met Céline is dan tweeenhalve punt in ons nadeel. Dat is een grof verschil.'

undefined

Meer over