Olympische Spelen definitief naar Parijs en Los Angeles: 'Een win-win-win situatie'

De dubbele uitverkiezing van de olympische gaststeden voor 2024 en 2028, de metropolen Parijs en Los Angeles, heeft in Lima (daar werd het besluit genomen) vooral tot uitbundig vertoon geleid. De voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de Duitser Thomas Bach, sprak jubelende woorden bij de verkiezing die geen verliezers kende van een 'win-win-win situatie'.

In het midden de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de Duitser Thomas Bach.Beeld afp

Voor de komende elf jaar zijn de Olympische Zomerspelen onder dak in de grootste en rijkste steden ter wereld. Op rij: Tokio 2020, Parijs 2024 en Los Angeles 2028. Voor Parijs zijn het de derde Spelen in de stadsgeschiedenis. Eerder was de hoofdstad van Frankrijk gastheer in 1900 en 1924. De geschiedenis van Los Angeles is recenter. In 1932 en in 1984 bleek het zonnige Californië de meer dan uitstekende werkvloer voor de beste sporters ter wereld.

De synchrone aanwijzing van Parijs en Los Angeles was een idee van IOC-baas Bach, ongetwijfeld op dat spoor gezet door vele volgers van het olympische circus. Na de afzeggingen van serieuze kandidaten als Boston, Hamburg, Rome en ten slotte zelfs het gepassioneerde Boedapest was het de Duitse sport-chef duidelijk dat de belangstelling van de westerse wereld voor het pronkstuk van het IOC ernstig aan het afnemen was. Hij koos voor een verandering van de reglementen, het charter, en kreeg Los Angeles zo ver om de kandidatuur voor 2024 te verruilen voor die van 2028.

Geen échte verkiezing

Bach noemde de dubbel van Lima het eerste resultaat van zijn in 2014 aangenomen 20:20 agenda. Die hervorming was bedoeld om de maar voortdurend oplopende kosten van het houden van de Spelen de kop in te drukken. 'Jullie zijn de eerste steden die volledig hebben geprofiteerd van de 20:20 agenda. Door jullie is een recordaantal aan bestaande en tijdelijke stadions in de plannen opgenomen', aldus de opgetogen Bach die bij de verkiezing - die geen verkiezing was - werd geflankeerd door de twee burgemeesters, Anne Hidalgo van Parijs en Eric Garcetti van LA.

De stemmen werden deze keer niet geteld. Bach vroeg de zaal met negentig IOC-leden slechts de handen op te steken ter instemming. Niemand was tegen. Er was ook geen onthouding. Aan de zijkant van de zaal was te zien dat het Nederlandse IOC-lid Camiel Eurlings het voorstel van Bach ondersteunde.

Parijs, dat voor de vijfde keer sinds 1924 een kandidatuur indiende, gebruikte als motto voor "deux mille vingt et quatre' 'gemaakt om te delen'. De Franse hoofdstad, die 95 procent van de accommodaties klaar heeft, rekent op grote Europese belangstelling voor de wedstrijden in 2024. Bij de korte presentatie verscheen er een opgenomen mededeling van de Franse president Macron die al eerder zeer actief was ten faveure van de kandidatuur van Parijs. Hij ontving in mei Bach in het Elysée. Daarmee was het pleit zo ongeveer beslecht.

In de Amerikaanse voorstelling - 'volg de zon' - was meervoudig olympisch atletiekkampioen Allyson Felix de grote ster. Er ontbrak een woord of teken van aanmoediging van president Trump. De kandidatuur van Los Angeles is meer een particuliere zaak rond de twee grote sportuniversiteiten USC en UCLA. De grote sportstadions van de stad, met het monumentale Coliseum als middelpunt, vervolmaken de aanpak. Parijs geldt meer als een staatsonderneming.

Officieel doen de begrotingen van Parijs en Los Angeles nog redelijk aan. In Frankrijk hanteert men een budget van 6,2 miljard dollar. Los Angeles is 900 miljoen dollar goedkoper. De schrik qua kosten zit er stevig in wereldwijd, sinds Peking 2008 en Sotsji 2014 met hun megalomane aanpak de 50 miljard dollar aantikten.

Bach sprak van een grote dag voor de olympische wereld. 'Het is een historische dag en een emotionele dag. Als je toewijding van de beide steden hebt mogen zien, dan brengt die een grote lach op het gezicht van de olympische beweging.'

Lees verder:

Parijs en Los Angeles krijgen de Zomerspelen - iedereen tevreden
Door de Zomerspelen van 2024 aan Parijs te gunnen en die van 2028 aan Los Angeles voorkomt het IOC gezichtsverlies voor de twee steden en voor zichzelf.

Meer over