Olympisch kampioen laat zich weer gelden

'Een lekker tussendoortje', typeerde Pieter van den Hoogenband het EK kortebaan zwemmen van tevoren. Om het adjectief 'lekker' pas op de slotdag van de vierdaagse in Antwerpen met volle overtuiging te kunnen herhalen: sinds zondag mag de 23-jarige beroepszwemmer zich dan eindelijk ook Europees recordhouder noemen op de kortebaan (25...

Van onze verslaggever

Met glans voldeed Van den Hoogenband gisteren op de 200 meter vrije slag aan zijn belangrijkste doel van de EK: de uit 1990 daterende toptijd van de Italiaan Giorgio Lamberti moest uit de boeken. In een evenwichtig opgebouwde race sloeg de kopman van de Philips-zwemploeg vooral in de laatste fase toe. Van de 1.43,64 van Lamberti (tot gisteren het oudste Europees record) werd meer dan een seconde afgehaald: 1.42,46.

Waarmee Van den Hoogenband zichzelf revancheerde voor zijn wonderlijk slechte optreden op de 100 vrij van de dag tevoren. De wereldrecordhouder op die afstand (langebaan) maakte zaterdag nog eens ten overvloede duidelijk dat het zwemmen in een 25 meter-bad eigenlijk niet aan hem is besteed. Een specialist in het profiteren van keerpunten is hij niet en dat zal hij ook nooit worden.

'Niemand ter wereld is zo snel op de vrije slag als Pieter', herhaalde trainer Jacco Verhaeren enkele dagen geleden nog eens. Het wonderlijke van de mislukte 100 vrij school niet in het feit dat Van den Hoogenband zijn meerdere moest erkennen in de Zweed Stefan Nystrand (wél specialist in het kortebaan-werk) alswel in de wijze waarop die nederlaag zich voltrok.

Als een beginneling liet Van den Hoogenband zich verlokken tot het afraffelen van de sprint. Nooit kreeg hij de juiste slagfrequentie te pakken, geen moment kwam zijn superieure techniek aan het licht. Zijn derde, laatste keerpunt mislukte faliekant en meer op wilskracht dan op klasse kon hij ruim achter Nystrand toch nog het zilver grijpen.

De druk om 'weer eens wat te laten zien' speelde hem zaterdag parten, erkende de tweevoudig olympisch kampioen na afloop. Ook een dag later spookte 'Japan' nog even door het hoofd: deze zomer, tijdens het WK van Fukuoka, ging het op de 100 vrij ook al mis toen de Amerikaan Anthony Ervin hem verraste.

Geen sportman van het jaar (niet eens van Eindhoven; dat werd PSV-doelman Ronald Waterreus), geen spectaculaire verrichtingen, 'het moest maar weer eens', zei Van den Hoogenband over zijn uitnemende 200 vrij.

Meer over