Olympisch goud voor waterpolosters

Het Nederlandse waterpoloteam heeft olympisch goud gewonnen. Nederland won donderdag met 9-8 van de Verenigde Staten.

Van onze redactie

De finale begon om 12.50 uur Nederlandse tijd. Nederland begon met een 4-0 voorsprong, waarna de VS terugkwamen. De periodestanden waren 4-2 1-3 2-1 2-2.

Kort voor het einde stond het 8-8. Danielle de Bruijn maakte zeven treffers, inclusief de negende treffer vlak voor het einde. Zij is topscoorder van het toernooi, met een totaal van zeventien doelpunten. Acht jaar geleden bij de Spelen in Sydney was De Bruijn eveneens topscoorder. Ze schoot toen elf keer raak.

Iefke van Belkum en Marieke van den Ham maakten de overige twee doelpunten.

Geschiedenis
Met deze overwinning heeft het Nederlandse team geschiedenis geschreven. Nog niet eerder wist een vrouwenteam van Oranje een medaille te behalen bij Olympische Spelen. Twee keer won Nederland met de mannenploeg een bronzen medaille op de Olympische Spelen. Dat gebeurde in 1948 in Londen en in 1976 in Montreal.

Acht jaar geleden toen de vrouwen op het olympisch programma debuteerden, eindigde Oranje als vierde in Sydney, vier jaar geleden slaagde de ploeg er niet in zich voor Athene te plaatsen.

De waterpolo-dames hebben zich geplaatst voor de finale door de Hongaren met 8-7 te verslaan.

Prins
Prins Willem-Alexander feestte donderdag uitgebreid mee met de waterpolosters. Vlak na afloop van de olympische finale kwam hij naar beneden en mengde zich aan de rand van het zwembad tussen de uitgelaten vrouwen.

Ook feliciteerde de prins bondscoach Robin van Galen en de rest van de technische staf.

Nat pak
NOS-verslaggever Jack van Gelder ondervond donderdag aan den lijve hoe uitgelaten de Nederlandse waterpolosters waren nadat ze goud hadden gewonnen. Na zijn interview gooiden de speelsters Van Gelder onder luid gejuich het olympische zwembad in.

De Nederlandse waterpolosters hebben donderdag de gouden medaille behaald. Het team versloeg de Verenigde Staten met 9-8 in een zinderende wedstrijd. (AFP) Beeld
De Nederlandse waterpolosters hebben donderdag de gouden medaille behaald. Het team versloeg de Verenigde Staten met 9-8 in een zinderende wedstrijd. (AFP)
Meer over