Olympisch Atlanta raakt in tijdnood

Bij de verspringbak vallen acht kilo zware kogels uit de lucht. Uit de televisietoestellen die boven de perstribune hangen druipt, wonderbaarlijk genoeg, water....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

ATLANTA

Het dopinglab is weliswaar eindelijk gereed, maar of het keurmerk van het Internationaal Olympisch Comité op tijd komt, is nog maar de vraag.

De Spelen kruipen naderbij, maar Atlanta kan het honderdjarige mega-evenement nog niet bevatten. Chaos dreigt in de hoofdstad van Georgia die het Olympisch festijn na een krachtig marketing-programma kreeg toegewezen. Athene, de stijlvolle en historisch logische kandidaat voor de Zomerspelen van 1996, kon het schudden toen de kapitaalkrachtigen van Atlanta besloten de sportieve ambitie van hun stadsbestuur te steunen.

Het geld van Coca Cola en de invloed van CNN gaven de doorslag in de wedloop, maar de verklaring voor de overwinning van Atlanta luidde dat Athene niet zo'n perfecte organisatie kon garanderen als Amerika's zuidelijke metropool.

Over 29 dagen worden de 26ste Olympische Zomerspelen geopend, maar aan het podium waarop de honderdste verjaardag van baron De Coubertins geesteskind wordt gevierd, valt nog een hoop te timmeren. Dat moest ook Billy Payne erkennen toen hem tijdens een persconferentie op de rustdag van de Amerikaanse atletiekkampioenschappen het vuur na aan de schenen werd gelegd. 'Maar', herhaalde de chef Olympische organisatie keer op keer, 'wees gerust. We zullen de klus op tijd klaren.'

De trials in de fantasieloze betonkolos gelden als de grote generale voor de Spelen, maar het stroeve verloop van het toernooi stelt de atleten en hun begeleiders allerminst gerust. Door een ongelukkige programmering - volgende maand zal exact hetzelfde draaiboek worden gehanteerd - zaten de kogelslingeraars de verspringers maandag gevaarlijk dicht op de hielen.

De elektronische apparatuur in het binnenste van het stadion werkt zo traag dat de wedstrijdgegevens soms pas anderhalf uur na het verstrijken van een competitie beschikbaar zijn. Omdat het dopinglaboratorium nog niet over de vereiste IOC-accreditatie beschikt moeten de urinestalen van de geteste atleten worden overgebracht naar het universiteitslab in Los Angeles.

Payne verwacht dat het IOC eind deze maand zijn zegen zal geven aan het dopinginstituut van Atlanta. Maar ook in dat geval rest er nauwelijks tijd om ervaring op te doen, wat voor betrapte Olympiërs straks een reden kan zijn zich bij de rechter te beklagen.

De meest gehoorde klacht van de deelnemers aan de trials betreft het warming up-terrein dat op tien minuten lopen van het stadion ligt. De atleten pendelen met bussen op en neer en beklagen zich over de hevige temperatuurschommelingen. Van plus dertig graden in een gekoelde bus naar het hete inloopveld, terug in de bus naar het stadion en weer de hitte in. De krampepidemie die het afgelopen weekeinde tijdens de 100-metercompetitie over de baan waarde, zou dan ook zijn veroorzaakt door de aanslagen van de airco's op de spieren.

Het ruim tachtigduizend stoelen tellende Olympisch Stadion is opgetrokken midden in Summerhill, het zwarte getto waarin de sloperskogel danig heeft huisgehouden. Carl Lewis merkte smalend op dat het toch een kleine moeite was geweest om nog een paar woningen te laten sneuvelen voor een inloopveldje naast het stadion. 'Als je toch bezig bent her en der huizen te mollen.'

Het Olympisch Stadion heet in Atlanta trouwens gewoon Stadium. Op geen wegwijzer valt het voorvoegsel Olympic te ontdekken en dat komt doordat het stadion direct na de Spelen een stukje wordt ingekrompen en omgevormd tot een cirkelvormige arena voor de honkballers van de Braves.

De kandelaar voor de Olympische vlam rust zowaar op een ordinaire steiger, een bruut staaltje smakeloosheid die de 26ste Zomerspelen lijkt te zullen kenmerken. Organisator Payne houdt echter vol dat het karakterloze Atlanta op 19 juli een geweldige facelift zal hebben ondergaan. 'You ain't seen nothing Yet', bezwoer de baas van ACOG, het organisatiecomité aan het einde van zijn persconferentie.

'Het enige wat mij stoort, is dat er zo weinig publiek op de trials afkomt', wilde Payne op de valreep nog kwijt. 'Dat doet een atletiekfan als ik pijn.' De counter van de Amerikaanse federatie kwam met een vernietigend communiqué: 'Meneer Payne is zo'n grote atletiekfan dat hij twee jaar geleden de eerste Amerikaanse indoorkampioenschappen in Atlanta al snel voor gezien hield. Hij verkoos een football-wedstrijd van het universiteitsteam bij te wonen.'

Meer over