Olympique Marseille begint met schone lei

De stank van omkoperij en financiële malversaties is goeddeels uit stadion Vélodrome verdwenen en de rol van de beminde én later beschimpte Bernard Tapie is uitgespeeld....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Vanavond wordt het zwarte verleden definitief afgesloten met de eerste competitiewedstrijd, een duel in het eigen Vélodrome tegen Olympique Lyon met een grotendeels vernieuwde, sterk ogende ploeg.

Daarmee is een eind gekomen aan een lang en hevig gevecht waarin Marseille kennis maakte met de zwarte kant van het professionele voetbal en de machtige voorzitter Bernard Tapie van het toneel verdween.

De club die in 1993 de Europa Cup voor landskampioenen won, bracht, na een gedwongen degradatie, twee jaar door in de tweede divisie en stond onder curatele van de Franse bond. Twee maal werd Marseille kampioen, maar in 1995 was de schuldenlast nog zo hoog dat de voetbalbond geen toestemming gaf voor promotie.

Vanaf 1993 regen de schandalen zich in Marseille in een razend tempo aaneen. De club bleek zich, daartoe aangezet door Tapie, schuldig te hebben gemaakt omkoping voor een wedstrijd tegen Valenciennes. De schuldenlast was bovendien enorm.

De helpende hand werd vorige maand uitgestoken door de Duitse sportfabrikant Adidas die zich bereid toonde Marseille de komende jaren financieel te ondersteunen. Het is saillant dat uitgerekend Adidas de kas heeft gespekt: het bedrijf werd in 1990 door Tapie gekocht. Door zijn val werd hij gedwongen tot verkoop. De nieuwe eigenaren zijn de nieuwe voorzitter van Marseille, Dreyfus, en twee Franse banken.

De president van Marseille is een oude (politieke) tegenstander van Tapie, Gaudin. Zorgvuldig heeft hij de resten van het imperium van Tapie verwijderd. Tot trainer benoemde hij Gerard Gili die in 1990 door Tapie was ontslagen.

De nieuwe machthebbers hebben gemeen dat ze zij aan zij hebben gestreden tegen Tapie en diens handlangers. De honger van Gili en het nieuwe bestuur is niet verzadigd door de promotie. Marseille wil volgend seizoen weer meespelen in een van de Europa Cup-toernooien. 'Dit is geen gewone club', zegt manager Roussier. 'Dit is Marseille en dus zijn we zeer ambitieus.'

En Gili: 'In Marseille mag niet worden gezegd dat het ons doel is om niet te degraderen. Daarvoor verwachten de mensen te veel van ons. Het zal niet makkelijk zijn om iedereen tevreden te stellen. We hebben noodgedwongen twee jaar kostbare tijd verspild.' Daardoor noemde hij zijn eigen ploeg niet in het rijtje titelfavorieten. Paris St Germain, Bordeaux, Monaco en Auxerre slaat Gili vooralsnog hoger aan.

Dankzij de nieuwe sponsors kon Marseille in de zomer toeslaan op de transfermarkt. De doelman die de Duitse defensie in Engeland op het EK zo voortreffelijk leidde, Köpke, kwam over van Eintracht Frankfurt. Köpke (34) had zijn zinnen gezet op Barcelona, maar koos voor Marseille toen de Portugees Baia in Nou Camp de voorkeur kreeg. 'De keuze was toen niet moeilijk meer. Marseille keert zonder twijfel terug in Europa en zal zich spoedig weer mengen in de strijd van de beste ploegen.'

Voorts werden de Franse international Pedros, de Italiaanse verdediger Malusci (Fiorentina) en de Bulgaar Letsjkov (Hamburger SV) aangetrokken. Samen met de aanvoerder van het Italiaanse Parma, Minotti, moeten ze de aanval op de oude rivaal Paris St Germain en kampioen (en bekerwinnaar) Auxerre openen.

De nieuwelingen zullen samenwerken met aanvoerder Durand, een van de spelers die in de hoogtijdagen ook al bij de club onder contract stond. De Ierse spits die in de tweede divisie succesvol de aanval leidde en tot twee maal toe topscorer werd, Tony Cascarino, maakt eveneens deel uit van de selectie.

Ook tot groot genoegen van de voorzitter van de Franse voetbalbond, Le Graet, zijn de jaren van Tapie in Marseille definitief voorbij. Le Graet beschouwt het als een van zijn voornaamste taken er voor te zorgen dat het voetbal in Frankrijk nooit meer zo wordt besmeurd.

Olympique Marseille wenste hij geluk: 'Adidas is een rijke partner met een grote ervaring in het Europese voetbal. Marseille hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken.'

De waardering is wederzijds, na jaren van bittere strijd. Manager Roussier verklaarde dat de relatie met de Franse voetbalbond weer uitstekend is.

Voormalig clubvoorzitter en parlementslid Bernard Tapie werd vorige maand bankroet verklaard en voor vijf jaar uitgesloten van zowel het passief als het actief kiesrecht. Met zijn oude liefde daarentegen gaat het na drie kommervolle jaren weer uitstekend.

Meer over