Ollongren achter burgemeester Dokkum

Uw politieke nieuwsbrief

null Beeld anp
Beeld anp

Goedemiddag. Het recht om te demonstreren is belangrijk, vindt het kabinet, maar de openbare orde is ook belangrijk.

Intussen maken Martin van Rooijen en Edgar Mulder zich op voor een lange nacht.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het heel eenvoudig hier.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DEBAT VAN DE DAG
Ollongren achter Waanders

De politiek leek zich dit jaar te hebben voorgenomen de discussie over Zwarte Piet aan zich voorbij te laten gaan. Zelfs Halbe Zijlstra liet onlangs weten dat hij er - na alle ophef van vorig jaar - wel even klaar mee was. Maar door het ongemakkelijke incident op de A7, voorafgaand aan de intocht, denderde het debat vanmiddag toch weer 's lands vergaderzaal binnen.

Centrale vraag: waarom werd de groep die gewoon de spelregels volgde en nota bene toestemming had om te demonstreren, uiteindelijk de toegang tot Dokkum geweigerd? En waarom werd de illegale blokkade-actie van de tegendemonstranten in feite beloond en werden er geen bekeuringen uitgeschreven?

Het was Denk-leider Kuzu die de vraag vanmiddag stelde aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, ongetwijfeld in de hoop dat zij de Dokkumse burgemeester Marga Waanders terecht zou wijzen.

Maar daar ging Ollongren niet in mee. 'Het recht van demonstreren is een belangrijk recht. Het is bijkans heilig, zoals Eberard van der Laan altijd zei. Maar tegelijkertijd moet het lokale gezag wel elke keer de afweging maken of het ook kan. De burgemeester moet de risico's afwegen. Dat is in Dokkum gebeurd en daarom is de demonstratie niet doorgegaan.'

Ollongren zegt ook niet de indruk te hebben dat er in veel gemeenten de laatste jaren te makkelijk naar de openbare orde wordt gewezen om demonstraties te verbieden. Dat was wel de conclusie van onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, eerder dit jaar. Ollongren herkent dat beeld niet, maar beloofde desgevraagd dat zij er wel met gemeentebesturen over in gesprek zal gaan. 'Het recht op demonstratie moet maximaal worden beschermd.'

Intussen maakte het Openbaar Ministerie bekend dat het alsnog strafrechtelijk onderzoek doet naar de gebeurtenissen op de A7. Zodra daarover meer bekend is, wil Kuzu alsnog een debat, zo kondigde hij alvast aan.

Minister Ollongren. Beeld anp
Minister Ollongren.Beeld anp

SAMENWERKING OP LINKS
Derde akte

Het moet gezegd: de linkse samenwerking die vorige maand het licht zag, wordt door de deelnemende partijen uiterst serieus genomen.

Na de gezamenlijke tegenbegroting en het eendrachtige verzet tegen de afschaffing van de dividendbelasting, trekken SP, GroenLinks en de PvdA nu gedrieën op tegen de farmaceuten.

De drie partijen willen een verbod op sponsoring van patiëntenverenigingen door farmaceutische bedrijven. De Kamerleden Ellemeet (GL), Kooiman (SP) en Dijksma (PvdA) denken dat de macht van die bedrijven veel te groot is geworden en dat de onafhankelijkheid van de patiëntenorganisaties in het geding is als ze geld krijgen van de bedrijven.

En dat is nog niet alles: in totaal hebben de drie een lijst van ruim twintig voorstellen om de farmaceutische industrie aan banden te leggen.

Roemer, Asscher en Klaver samen in actie. Beeld anp
Roemer, Asscher en Klaver samen in actie.Beeld anp

WAT WE GAAN VOLGEN
Filibusteren

Ze mogen! De coalitie besloot het 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen en PVV-Kamerlid Edgar Mulder vanmiddag geen strobreed in de weg te leggen bij hun voornemen om de Kamer vanaf vanavond 35 uur lang toe te spreken.

Wel ondernam 50Plus-voorman Henk Krol nog een poging om het hele debat over de afschaffing van de Wet Hillen uit te stellen ('er zijn nog zoveel vragen onbeantwoord') maar hij ving bot bij de coalitiepartijen: zij hebben haast omdat het schrappen van de wet anders uitstel dreigt op te lopen.

'Nou goed dan', concludeerde Krol. 'Ik kan u verzekeren dat de heer van Rooijen zich verheugt op de komende nacht.'

'Dat klinkt dreigend', stelde voorzitter Arib daarop vast.

Vanaf 19.15 uur begint het debat, dat hier live te volgen is.

Martin van Rooijen. Beeld anp
Martin van Rooijen.Beeld anp

UITSPRAAK VAN DE DAG

"Deze minister heeft de scheve schaatsen iets te vroeg uit het vet gehaald."

PvdA-Kamerlid William Moorlag over VVD-minister Wiebes van Economische Zaken, die naar Moorlags indruk te weinig doet om te voorkomen dat de Siemens-vestiging in Hengelo wordt gesloten.

William Moorlag. Beeld anp
William Moorlag.Beeld anp

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

Meer over