Olijke Brabantse bestuurder uit een klassiek VVD-nest

Onno Hoes (VVD), de man van Albert Verlinde, is donderdagavond door de raad voorgedragen als opvolger van Gerd Leers...

Peter de Graaf

Provinciebestuurder Onno Hoes (VVD, 49) kondigde eerder dit jaar zijn vertrek aan uit de Brabantse politiek. ‘Na negen jaar als lid van Provinciale Staten en volgend jaar bijna tien jaar als gedeputeerde is het mooi geweest’, vond hij. Hij wilde zijn ‘horizon verleggen’, maar bleef verder vaag over zijn toekomst. Op de onvermijdelijke vraag of de landelijke politiek lonkte, zei hij grappend: ‘Als Mark Rutte belt, neem ik sowieso de telefoon op.’

In de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant was Hoes eerst verantwoordelijk voor economische ontwikkeling. Daarna stapte hij onverwachts over naar milieu. Bij die gelegenheid schamperde een lid van de oppositie dat de VVD’er ‘dat woord niet eens kon spellen’.

Twee jaar geleden dong hij tevergeefs mee naar het voorzitterschap van de VVD. Hij bond als relatief onbekende ‘vernieuwer’ de strijd aan met de liberale mastodont Ivo Opstelten. De toenmalige burgemeester van Rotterdam kreeg tweederde van de stemmen, terwijl de veel jongere Hoes genoegen moest nemen met ruim 30 procent van de stemmen.

Hoes, man van tv-presentator en musicalproducent Albert Verlinde en broer van actrice Isa Hoes, is een VVD’er in hart en nieren. Hij komt uit een klassiek VVD-nest. Zijn grootvader was wethouder in Sint Michielsgestel, moeder was raadslid in Den Bosch, vader voorzitter van de Brabantse VVD-centrale.

Hij is echter geboren in een Leids ziekenhuis, met een keizerssnee, omdat zijn moeder daar de arts kende. Maar verder is hij een echte Bosschenaar. Hij groeide op in de Brabantse hoofdstad en is sinds 2003 woonachtig in het nabijgelegen dorpje Cromvoirt. Daar woont hij met Albert Verlinde, die hij ooit ontmoette tijdens carnaval in Oeteldonk, in een woonboerderij met zwembad, manegebak, twee paarden en een hond.

Na de heao leek Hoes voorbestemd om de exclusieve meubel- en interieurstoffenhandel van zijn ouders (Hoes & De Winter) voort te zetten. Aanvankelijk stapte hij ook braaf in het familiebedrijf. ‘Uit traditie’, zei hij twee jaar geleden in de Volkskrant. Maar de politiek lonkte. ‘Ik vond het toch een beetje saai. Toen een collega op een beurs in 2001 zei dat hij de zaak wel wilde kopen als ik fulltime de politiek in wilde, was het snel beklonken.’

Hoes’ vermogen om te luisteren wordt door velen geroemd. Al is de VVD’er zelf ook graag aan het woord. ‘Een vlotte babbelaar’ is een typering die veelvuldig terugkomt. Hij wordt ook vaak als een charmante, olijke vent getypeerd. Hoes staat bekend als een enthousiast carnavalsvierder. Op dat punt is Maastricht een goede vervanger van Den Bosch.

De VVD’er, die ook COC-bestuurslid is geweest, was een voorvechter van het homohuwelijk. In ingezonden brieven mengde hij zich in het verleden veelvuldig in de verhitte debatten daarover. In 2001 trad hij in het huwelijk met Albert Verlinde, die zelf uit een socialistisch nest komt. Kennissen van het echtpaar spreken woorden van bewondering voor de wijze waarop Hoes en Verlinde zich manifesteren in elkaars ‘werelden’. Met zijn benoeming tot burgemeester van Maastricht treedt Hoes nog verder uit de schaduw van zijn man. Peter de Graaf

Meer over