Olifantenstropers doden rangers in Congo

Olifantenstropers hebben in een natuurreservaat in de Democratische Republiek Congo drie parkrangers vermoord en twee anderen verwond, onder wie de manager van het park, een Zweed.

Redactie
In Nairobi verzamelen vrijwilligers slagtanden van olifanten en hoorns van neushoorns. Die zijn geconfisqueerd van stropers die actief zijn in het nationale park en zullen op 30 april worden verbrand. Het gaat dan om 105 ton aan illegaal ivoor. Beeld afp
In Nairobi verzamelen vrijwilligers slagtanden van olifanten en hoorns van neushoorns. Die zijn geconfisqueerd van stropers die actief zijn in het nationale park en zullen op 30 april worden verbrand. Het gaat dan om 105 ton aan illegaal ivoor.Beeld afp

Amerikaanse soldaten die in de buurt van het reservaat verblijven, hebben de andere rangers in veiligheid gebracht. Vorig jaar vermoordden de stropers in Garamba tijdens drie incidenten ook al vijf rangers.

Deskundigen schatten dat jaarlijks ongeveer 30 duizend olifanten op het hele Afrikaanse continent worden afgeslacht om hun ivoor. Het ivoor wordt in de meeste gevallen naar Azië gesmokkeld.

LRA

In het Garamba Nationaal Park is onder andere een eenheid actief van Verzetsleger van de Heer (LRA) van Joseph Kony. De krijgsheer wordt wegens oorlogsmisdaden gezocht door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Behalve aan stroperij maakt het LRA zich schuldig aan het ontvoeren van vrouwen en kinderen in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR).

Het ivoor wordt via de CAR naar de door Soedan gecontroleerde enclave Kafia Kingi gesmokkeld, waar het LRA het met het Soedanese leger ruilt tegen wapens en proviand.

Lees ook

De Black Mamba's zijn de succesvolle en sterke vrouwen in de strijd tegen de stroperij in Zuid-Afrika. Maar de middelen zijn schaars. 'Wij hebben geeneens een EHBO-kist.'

De Amerikaanse journalist Bryan Christy zette nepslagtanden met gps-zenders in om de illegale ivoorhandel in Centraal-Afrika in kaart te brengen. Het bracht hem op het spoor van de beruchte krijgsheer Joseph Kony.

Meer over