Olie in Kaspische Zee blijft dilemma

De vijf kuststaten rond de Kaspische Zee hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over de verdeling van de enorme olie- en gasvoorraden in de zeebodem....

De presidenten van Rusland, Iran, Azerbeidzjan, Kazakstan en Turkmenistan steggelen al sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie over de verdeling van de Kaspische Zee. Behalve olie staan ook geostrategische belangen en politiek prestige op het spel. 'De Kaspische Zee ruikt naar bloed,' zei de Turkmeense gastheer Sapamoerat Nijazov woensdag aan het begin van een top-ontmoeting in Aschabat. Hij doelde op een incident van een jaar geleden, toen het in betwist gebied bijna tot een confrontatie kwam tussen de Iraanse marine en Azerbeidzjaanse onderzoeksschepen.

Experts schatten dat olie- en gasvoorraden in de Kaspische Zee ongeveer even groot zijn als in de Noordzee. Maar vanwege het gebrek aan pijpleidingen om olie af te voeren naar de wereldmarkt, en vanwege de onduidelijkheid over de verdeling van de zeebodem, komt de oliewinning langzaam op gang.

De standpunten van de presidenten bleven tijdens de top-ontmoeting mijlenver uit elkaar liggen. Rusland, Kazakstan en Azerbeidzjan hadden voorgesteld de landgrenzen vanaf de kust door te trekken tot het punt waar ze elkaar raken. De drie landen hebben de oliedollars hard nodig en willen zo snel mogelijk een begin maken met het boren naar de Kaspische olie. Onderling zijn ze het eens, maar zonder instemming van alle kuststaten blijft de juridische status van elke grens discutabel.

Iran eist dat de Kaspische Zee in gelijke stukken wordt opgedeeld, en beroept zich op verdragen met de Sovjet-Unie uit 1921 en 1940.

De eisen van Turkmenistan lijken afhankelijk van het grillige humeur van de dictatoriale president Nijazov. Hij heeft voorgesteld de Verenigde Naties te laten arbitreren, maar de overige vier landen willen niets van buitenlandse inmenging weten.

Meer over