Oktober: evenveel vluchtelingen naar Europa als in heel jaar 2014

Alleen in oktober al zijn bijna evenveel vluchtelingen via de Middellandse Zee naar Europa overgestoken als in heel 2014. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben in oktober 218 duizend mensen de oversteek naar Europa gewaagd.

Vluchtelingen komen aan op het strand van het Griekse eiland Lesbos. Beeld afp
Vluchtelingen komen aan op het strand van het Griekse eiland Lesbos.Beeld afp

De meeste vluchtelingen - 210 duizend - maakten de oversteek vanuit Turkije naar Griekenland. Op 26 oktober kreeg Griekenland op één dag zelfs tienduizend vluchtelingen te verwerken. Slechts achtduizend staken vanuit Noord-Afrika over naar Italië, een route die veel gevaarlijker is. Volgens de UNHCR staken vorig jaar 216 duizend mensen de Middellandse Zee over, terwijl nog eens drieduizend via land vanuit Turkije de grens met de Europese Unie overgingen.

Ondanks de verslechterende weersomstandigheden was de toestroom in oktober ongeveer 50 duizend zielen groter dan in september, toen 173 duizend vluchtelingen via Griekenland en Italië de EU binnenkwamen. De afgelopen dagen zijn de aantallen iets afgenomen, maar UNHCR-woordvoerder Adrian Edwards waarschuwde dat het te vroeg is om van een trend te spreken.

Migratiedeskundigen hadden voorspeld dat het aantal mensen dat de oversteek waagt zou verminderen met het naderen van de winter. Maar vooralsnog blijven de boten komen. Volgens de Griekse kustwacht verdronken maandag vier vluchtelingen nadat hun bootje voor de kust van het eiland Farmakonisi was gezonken. Vier mensen konden worden gered, zes anderen worden nog vermist. Zondag kwamen bij Samos elf mensen, onder wie zes kinderen, om toen hun boot kapseisde.

Vluchtelingennieuws

Oorlogen en onrust hebben een enorme stroom vluchtelingen op de been gebracht. Volg hier al het nieuws over de vluchtelingencrisis in Nederland en Europa op twee overzichtelijke kaarten.

43 miljoen euro extra voor opvang

Vorige maand maakte UNHCR nog bekend dat dit jaar meer dan 700.000 vluchtelingen de oversteek van de Middellandse Zee naar Europa hebben gewaagd, maar de teller staat nu al op 744 duizend. Verwacht wordt dat in 2016 dezelfde aantallen zullen worden gehaald.

Van deze bootvluchtelingen kwamen er 562.355 aan in Griekenland en 140.000 in Italië. Meer dan 3.000 bootvluchtelingen kwamen bij de oversteek om het leven.

Eurocommissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp & Crisisbeheersing) maakte maandag tijdens een bezoek aan Libanon bekend dat Brussel 43 miljoen euro extra uittrekt voor de opvang van Syrische vluchtelingen in het land. Libanon herbergt 1,1 miljoen Syrische vluchtelingen, een kwart van zijn bevolking. Dit weekend bezocht Stylianides Jordanië. Daar beloofde hij 28 miljoen euro aan humanitaire hulp.

Het geld maakt deel uit van de 200 miljoen extra noodhulp die de commissie vijf weken geleden vrijmaakte en wordt vooral gebruikt voor onderdak, verwarming, schoon water, onderwijs en gezondheidszorg.

Meer over