Ohio is morgen een sleutelstaat

De blanke Amerikaanse arbeiders kiezen vooral Republikeins. In de snel veranderende wereld klampen zij zich vast aan traditionele waarden.

VAN ONZE CORRESPONDENT

COLUMBUS - De machines stampen en sissen in de duistere fabriekshal uit 1932, waar nog nooit een straaltje daglicht binnendrong. Marilyn Krivicih haalt om de paar seconden uit een bak links van haar een stukje metaal, dat vervolgens door de pers waaraan ze zit in de juiste vorm wordt gebogen, waarna ze het inspecteert en deponeert in een bak rechts van haar. Leuk werk, zegt ze. Helemaal niet eentonig of afstompend, want in haar hoofd zingt Marilyn de hele dag liedjes, en op het ritme daarvan werkt zij. Haar lievelingssong is Working in The Coalmine.

In de metaalfabriek van Banner in Columbus, de hoofdstad van Ohio, worden metalen onderdelen gemaakt voor de auto- en vliegtuigindustrie. Het personeel behoort voornamelijk tot de blanke arbeidersklasse, nog steeds de grootste groep onder de Amerikaanse kiezers. In Ohio vormen zij 55 procent van het electoraat. Wat zij dit verkiezingsjaar zullen gaan stemmen, is zeer belangrijk.

De eerste grote test is morgen, op Super Tuesday, wanneer Ohio een van de tien staten is waar Republikeinse voorverkiezingen worden gehouden. Als de Republikeinse koploper Mitt Romney niet weet te winnen in deze industriestaat, voorspelt dat weinig goeds voor zijn kansen om Barack Obama te verslaan, mocht hij in november diens Republikeinse uitdager worden. Want Ohio is een belangrijke swingstate en algemeen wordt aangenomen dat de Republikeinen die moeten heroveren op Obama, willen zij een kans maken op het Witte Huis.

Dus zijn veel ogen gericht op de blanke arbeiders daar. Bruce Springsteen heeft over hen gezongen in Youngstown: 'Deze fabrieken, zij bouwden de tanks en bommen / Die de oorlogen van dit land hebben gewonnen / We stuurden onze zonen naar Korea en Vietnam / Nu vragen we ons af waarvoor zij stierven'.

Volgens John Russo van de universiteit van Youngstown zijn de arbeiders niet tevreden over hoe Obama de economische crisis heeft aangepakt. 'Er is het gevoel dat het stimuleringspakket niet goed genoeg was om te komen tot herstel.' De werkloosheid blijft ruim boven de acht procent. 'De afgelopen vijftig jaar is er geen president herkozen met zo'n hoge werkloosheid.'

Werkloosheid

Daartegenover staat dat de Republikeinen het vooral hebben over bezuinigingen. Volgens veel arbeiders is dat te vroeg gezien het banentekort. Russo: 'De blanke arbeidersklasse is daar mordicus tegen. Ze zijn zeer boos over de financiële reddingsoperaties voor Wall Street.' De professor zag hoe in Youngstown veel jonge mannen vanwege de werkloosheid het leger ingingen. 'Ze hebben echt het gevoel dat zij de oorlog in Irak hebben gevoerd.'

Er zit veel wrok en woede bij de arbeiders. Uit peilingen blijkt dat zij verreweg de meest pessimistische bevolkingsgroep vormen in Amerika. Slechts een derde van hen denkt dat hun kinderen het beter zullen hebben dan zij. Dat is veel lager dan bij minderheden en universitair geschoolde Amerikanen. Niet duidelijk is wat de gevolgen kunnen zijn van deze angst dat de Amerikaanse droom ondanks hun harde werken niet meer bereikbaar is. Ze kan uitmonden in een keus voor links of rechts, aldus Russo.

Marylin Krivicih gaat stemmen op Rick Santorum. Vanwege zijn morele waarden. 'Ik geloof in minder overheid. Mensen doen het beter als ze voor zichzelf moeten zorgen en voor hun familie en vrienden.' De 55-jarige vrouw maakte huizen schoon. Sinds acht dagen werkt ze in de fabriek van Banner voor 11 dollar per uur, maar ze wil zich snel opwerken. Op het prikbord heeft ze een functie gezien, die tussen 12 en 17 dollar per uur betaalt. 'Dat is behoorlijk goed'.

Aan een andere machine moet Jennifer Ortiz onderdelen van een automotor op een rij leggen, waarna ze achteruit stapt, het paneel met de onderdelen achter een scherm verdwijnt en een lasrobot er schroeven op last. Neerleggen, achteruitstappen, instappen - dat doet de 30-jarige vrijgezelle vrouw van 's morgens zes uur tot 's middags half vijf. In de avonddienst doet ze het van half vijf 's middags tot half vier 's nachts. Ze krijgt er 15,76 dollar per uur voor en zit daarmee op het gemiddelde loon in de fabriek. Ze werkt 40 uur per week. Haar grootste zorg: dat ze dit werk kan blijven doen.

Mondialisering

Ortiz gaat morgen stemmen, maar weet nog niet op wie. De blanke Amerikaanse arbeiders kiezen sinds Nixon in 1968 voornamelijk Republikeins. Vaak niet eens zozeer vanwege de economie, maar vanwege de waarden. Ze voelen zich bedreigd door de mondialisering, waardoor hun banen naar het buitenland verdwijnen, en door de veranderende etnische samenstelling van Amerika. In die veranderende wereld klampen zij zich vast aan traditionele waarden.

In 2008 deed Obama het onder hen beter dan zijn Democratische voorgangers. Hij won ook in Ohio. Bij tussentijdse Congresverkiezingen in 2010 wendden zij zich weer af van de Democraten. De Republikeinen hadden onder de blanke arbeiders een voorsprong van dertig punten. Als dit in november weer gebeurt, heeft Obama een probleem. Hij moet dan zijn bijna niet te evenaren succes onder blanke hogeropgeleiden uit 2008 herhalen om te overleven.

In zijn voordeel werkt zijn reddingsoperatie van de auto-industrie, die de baan van veel arbeiders, ook in Ohio, heeft gered. Ook lijkt de economie weer wat aan te trekken. De fabriek van Banner had tien jaar geleden 105 werknemers. Nu 60. In 2014 hoopt ze weer op 100 uit te komen. In november zal blijken of dit te laat kwam voor Obama of net op tijd.

undefined

Meer over