'Off day' levert 2 Vandaag record-aantal kijkers op

'Het gaat goed met 2 Vandaag.' Zo goed, dat de afdeling voorlichting van de TROS besloot er deze week een faxje tegenaan te gooien....

In september was het marktaandeel van 2 Vandaag gemiddeld 17 procent. De directe concurent, Nieuwslijn van Veronica - van de collega's met wie vóór september werd samengewerkt - haalde in diezelfde maand een aandeel van 3 procent. 'Dit betekent dat er van serieuze concurrentie tussen beide rubrieken nauwelijks sprake is', tettert het persbericht tot slot.

De veelbekeken uitzending van dinsdag waar de TROS de trom over roert, ging over de uitspraak in de rechtszaak tegen O.J. Simpson. Even na zes uur werden beelden van CNN overgenomen. Marcel Bruyns leverde een adequate simultaanvertaling. Waarna live werd geschakeld met een verslaggever in Los Angeles. Naar Siebren Hodes.

Naar wie? Siebren Hodes. Presentator Victor Deconinck kondigde hem aan met 'gelegenheidsmedewerker', of woorden van die strekking. CNN had al verteld dat Simpson weer onderweg was naar de gevangenis, Bruyns had dat ook keurig vertaald, maar de eerste vraag vanuit Hilversum aan de verslaggever on the spot was of Simpson ondanks zijn vrijspraak toch nog naar de gevangenis moest. De kijkers wisten het al, maar Rodes met ontwapenende ondeskundigheid had 'geen idee'.

En zo ging het maar door. Het gehalte informatie was nihil, en veel eh's, stiltes en aarzelingen bereikten via de satelliet het massaal toegestroomde kijkerspubliek van 2 Vandaag.

Maarten van Rossum in de studio bij Deconinck gezeten op de deskundigenplek, werd het te gortig toen de gelegenheidsmedewerker veel mededogen aan de dag legde voor de financiële positie van Simpson.

Was dit nou zo'n uitzending om trots op te zijn? Eindredacteur buitenland Jules Bänver wil niet veel zeggen, maar dat persbericht was geen idee van de redactie. En wat Hodes betreft? 'We belden naar de VS en kregen hem aan de lijn. We dachten dat-ie iets kon.'

Els Lootsma van voorlichting: 'Hodes is ons via via aangeraden. Ook wij betreuren het. Maar jij hebt toch ook wel eens een off day?'

Dan stuur je toch geen persberichten rond? 'Dat deden we omdat we trots op de kijkcijfers zijn.'

Jan Westerhof

Meer over