Of nekklem direct of indirect leidde tot dood Henriquez is irrelevant - antwoord op schuldvraag blijft hetzelfde

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 22 november 2017.

De begrafenis van Mitch Henriquez in Oranjestad, Aruba, juli 2015. Beeld Prince Victor / ANP
De begrafenis van Mitch Henriquez in Oranjestad, Aruba, juli 2015.Beeld Prince Victor / ANP

Brief van de dag: de dodelijke nekklem van Mitch Hendriquez

Met zijn betoog in de zaak Mitch Henriquez legt het OM de conclusie van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) naast zich neer. Het NFI trekt die conclusie na sectie op het lichaam te hebben verricht. Het OM zegt niet hard te kunnen maken dat een nekklem de doodsoorzaak was. Een curieus standpunt.

Curieus omdat we er wel over eens kunnen zijn dat indien geen nekklem was toegepast - een door andere agenten die eerder ter plekke waren in eerste instantie gevolgde gedragslijn - Mitch waarschijnlijk vandaag nog in leven zou zijn. Ook wanneer we de nekklem niet als directe doodsoorzaak aanmerken, staat buiten kijf dat dit middel op zijn minst de indirecte oorzaak is. Volgens de leer van voorwaardelijk opzet namen de agenten het risico dat hun handelwijze tot het betreurenswaardige eindresultaat zou kunnen leiden.

Het is irrelevant of de nekklem direct dan wel indirect, via de omweg van het acute stress syndroom, tot de dood van Mitch Henriquez heeft geleid. Het antwoord op de schuldvraag is in beide gevallen gelijkluidend.

Tot slot een opmerking over de vraag of de agenten genoeg gestraft zijn. Afgemeten aan de levenslange 'straf' voor de nabestaanden van de Arubaan Mitch Henriquez, lijkt mij dat deze vraag makkelijk te beantwoorden is.

Robert Vornis, 's-Gravenhage

Klasse

Wat een heerlijke column van Margriet Oostveen (O&D, 21 november (+)). Degenen die bij Dokkum illegale blokkades en vuurwerkdreiging inzetten tegen legale demonstranten noemt ze jihadi's, het laatste waar deze Friese nationalisten en rechtsextreme meelopers aan zouden denken. Ze vergelijkt de Pietensituatie daarna met de geloofschaos te Kruiningen waar dominee Bredeweg een vijfde gereformeerde gemeente begint. Niet te geloven. Om te besluiten met: 'We leren het nooit.' 'We', niet 'ze'. Klasse. Fanatisme is iets dat overal in de Nederlandse bodem groeit. Het is zo vertrouwd dat we er zeker iets tegen kunnen doen.

Pim Ligtvoet, Amsterdam

Grondrechten

Hebben demonstranten meer rechten dan vreedzame anti-demonstranten? Hebben de ouders van de kinderen die de Sinterklaasintocht willen meemaken dan niet het recht om de veiligheid van hun kinderen tijdens deze intocht zoveel mogelijk te waarborgen? Voer het debat elders en het is laf om daar een kinderfeest voor te misbruiken.

Duco Douwstra, Vleuten

Hoofddoek en uniform

Het College voor de Rechten van de Mens onderbouwt zijn oordeel betreffende het dragen van een hoofddoek door een politiemedewerkster in politie-uniform onder meer met de opmerking: 'Het College vindt hiervoor steun in het feit dat het korps de vrouw ook toestaat om met een hoofddoek haar werk te doen. Hoewel zij dan burgerkleding draagt is zij op dat moment onmiskenbaar als politieambtenaar bij de burger in beeld.'

Dit betekent dus dat een tolerante houding betreffende de kleding van een ambtenaar in functie vervolgens als argument kan dienen om ook in een andere situatie: het dragen van een uniform, de daarvoor geldende regels als niet (meer) geldig te beschouwen. Waarvan akte.

P. van Rijswijck, Nieuwegein

Politiemedewerkster Sarah Izat. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Politiemedewerkster Sarah Izat.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Hoofddoek en vergiet

Prima dat politiemedewerkster Sarah Izat een hoofddoek wil/mag dragen (Ten eerste, 21 november (+)). Maar hoe zit dat nu met aanhangers van zijne heilige noedelheid: de pastafaristen, de aanhangers van het vliegend spaghettimonster? Zij staan al met de vergiet als hoofddeksel op pasfoto's (Ten eerste, 16 november). Moeten nu de te dragen vergiet of de politiepet aangepast worden?

Guy van den Elzentak, Den Haag

Eindelijk waardering

Het rijtje Engelstalige functietitels in het artikel van Jolan Douwes werkt inspirerend (Economie, 21 november (+)). Net zoals Franse namen op de menukaart chiquer staan dan hun Nederlandse equivalenten (voor een croque monsieur kun je meer vragen dan voor een tosti), maken klinkende Engelse titels banen aantrekkelijker. Ik stel voor dat we de toiletjuffrouw voortaan 'waste disposal manager' noemen, de groenverzorger 'urban growth expert' en de glazenwasser 'optimal transparency developer'. Dan komt er eindelijk eens waardering voor deze onmisbare werkers.

Marlies Jansen, Oegstgeest

Meer over