Oezbekistan vindt keramiek Picasso

Medewerkers van een museum in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent hebben een grote collectie keramiek van Picasso gevonden. Het bleek dat de voorwerpen ruim veertig jaar geleden, toen Oezbekistan nog een Sovjet-republiek was, waren geschonken aan het museum, waar ze in de kelders waren beland en in vergetelheid waren geraakt. Onlangs bracht het internationale veilinghuis Christie's een collectie keramiek van Picasso (1881- 1973) onder de hamer. Deze bracht 9,8 miljoen euro op. (ANP)

Minder omzet, meer architectenbureaus

Het aantal architectenbureaus is tussen 2007 en 2012 bijna verdubbeld. In 2007 telde Nederland 3.035 architectenfirma's. In 2012 waren dat er 5.220. Dat meldt vaksite Bouw & Wonen op gezag van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Afgelopen vrijdag maakte architectenbond BNA bekend dat de omzet en de werkgelegenheid in de architectenbranche de afgelopen jaren bijna is gehalveerd. De helft van de omzet wordt dus over bijna tweemaal zoveel bureaus verdeeld.

Het lijkt erop dat veel architecten gedwongen een eigen bureau zijn begonnen, aldus Bouw & Wonen. 'De ontwikkeling zou op een zekere verborgen werkloosheid kunnen duiden.'

Bordewijk-prijs voor Stephan Enter

Schrijver Stephan Enter (1973) krijgt de F. Bordewijk-prijs 2012 voor zijn roman Grip. De Bordewijk-prijs van de Haagse Jan Campert-Stichting wordt sinds 1956 jaarlijks toegekend aan in het voorafgaande jaar verschenen proza. Grip vertelt het verhaal van vier vrienden die elkaar na twintig jaar weer terugzien. De stichting noemt het boek van Enter 'een beklijvende roman met indringende psychologische portretten'. Eerder werd al bekend dat Joke van Leeuwen, eveneens van de Campert-stichting, de Constantijn Huygens-prijs 2012 krijgt voor haar gehele oeuvre. Ook aan schrijvers Wouter Godijn en Lucas Hüsgen wordt een prijs toegekend. De prijsuitreiking vindt plaats op 20 januari.

undefined

Meer over