Oekraïner Eljanov verrast Nederlandse schaakelite

Soms worden schaaktoernooien gewonnen door spelers die het grote publiek niet kent en aan wie de kenners vooraf niet hadden gedacht....

Het succes komt Eljanov toe, al hadden de Nederlandse kijkers het liever anders gezien. In de slotronde leden zij mee met Ivan Sokolov, die in een rechtstreeks duel om de toernooizege door Eljanov fijngeknepen en dubbelgevouwen werd. Verbannen naar een onherbergzaam hoekje van het bord, moest Sokolov zijn ondergang afwachten.

Misschien heeft Eljanov de pech gehad in het verkeerde land te zijn geboren. Zo veel grote talenten heeft Oekraïne de laatste tijd afgeleverd, dat de derde of vierde man in de rangorde snel over het hoofd wordt gezien.

De schijnwerpers waren gericht op nieuwkomers als Ponomariov of de vijftienjarige Karjakin, niet op Eljanov die naast zijn aanzienlijk beroemdere landgenoten ook zijn rol speelde in het Oekraïense team dat vorig jaar op de Olympiade in Calvia de Russische hegemonie doorbrak.

In het chauvinistische kamp werd de teleurstelling over Sokolovs nederlaag verzacht door de feestelijke inhuldiging van de achttiende Nederlandse grootmeester. De 20-jarige Erwin L'Ami gaf zijn pas begonnen professionele carrière een welkome impuls door voor de derde maal aan de door de wereldschaakbond FIDE vastgestelde norm te voldoen.

L'Ami heeft een tijdje geduld moeten hebben. Vorig jaar leek het snel te gaan toen hij kort achter elkaar grootmeesterresultaten behaalde in Amsterdam en het Noorse Gausdal.

Maar de derde, beslissende norm liet op zich wachten. Pas na een louterende, diepe inzinking tijdens het Aeroflot Open in Moskou (eindscore 2 punten uit 9 partijen) vond hij opnieuw de weg omhoog.

In Amsterdam liet L'Ami in de beslissende partij tegen Al Modiahki, de kampioen van Qatar, zien hoe het moderne schaak soms gespeeld moet worden.

Intensieve voorbereiding op de te verwachten openingszetten wierp zijn vruchten af, toen Al Modiahki in diep gepeins verzonk, de problemen niet oploste en in grote tijdnood raakte. De Qatarees verzeilde in een eindspel met een pion minder dat L'Ami bekwaam naar winst schoof.

Meer over