Nieuws

Oekraïne vraagt Biden Russische pijpleiding tegen te houden via sancties

De Oekraïense president Volodymyr Zelenski heeft de Amerikaanse president Joe Biden om een gesprek gevraagd, nog vóór deze op 16 juni zijn topontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin heeft. Zelenski hoopt Biden over te halen toch van sancties tegen de omstreden Nord Stream 2 pijpleiding gebruik te maken om Rusland onder druk te zetten.

De aanleg van de Nord Stream 2 in Lubmin, Noordoost-Duitsland. Het plaatsen van het laatste deel van de pijpleiding was stil komen te liggen door sancties van de regering-Trump. Beeld AFP
De aanleg van de Nord Stream 2 in Lubmin, Noordoost-Duitsland. Het plaatsen van het laatste deel van de pijpleiding was stil komen te liggen door sancties van de regering-Trump.Beeld AFP

Nord Stream 2 is een nieuwe pijpleiding voor gas die vanuit Rusland via de Oostzee rechtstreeks naar Duitsland loopt. Daarmee omzeilt Rusland Oekraïne en Polen als doorvoerlanden voor het afzetten van zijn gas op de Europese markt.

De ruim 1.200 kilometer lange pijpleiding waaraan al jaren wordt gewerkt, is op enkele tientallen kilometers af. Maar het werk aan het laatste stukje naar het Duitse Greifswald is grotendeels stil komen te liggen nadat de regering-Trump bedrijven die aan de aanleg meewerkten met zware sancties had bedreigd. Daarop trokken verscheidene bedrijven, waaronder het Zwitsers-Nederlandse bedrijf Allseas, zich haastig terug.

Ook de havenautoriteiten van het Duitse stadje Sassnitz van waaruit twee Russische schepen opereren, hingen sancties boven het hoofd. Maar president Biden besloot onlangs ‘in het belang van de Verenigde Staten’ af te zien van de sancties. Volgens hem verstoorden die de relaties met de Europese bondgenoten. ‘Ik kan Duitsland niet dwingen iets wel of niet te doen’, zei hij.

Duitsland was woedend over de Amerikaanse dreigementen. Volgens Berlijn gaat het om een puur commercieel project waarover de Amerikanen niets te zeggen hebben. Maar Oekraïne ziet Nord Stream 2 als een politiek project, waarmee Rusland de mogelijkheid wil krijgen eventueel de gaskraan naar Oekraïne af te sluiten zonder dat afnemers in de EU-landen daar last van krijgen. Dat maakt het voor het Kremlin makkelijker Kiev onder druk te zetten.

‘Dit is een wapen, een echt wapen’, in de handen van de Russische Federatie, zei Zelenski in een vraaggesprek met de Amerikaanse nieuwssite Axios. ‘Het is heel moeilijk te begrijpen dat de kogels voor dit wapen worden geleverd door een groot land als de Verenigde Staten.'

Volgens Zelenski had Biden eerder de indruk gegeven dat zijn regering wel aan de sancties zou vasthouden, maar dat wordt door het Witte Huis tegengesproken. Niettemin zei Zelenski te hopen dat Biden zich alsnog zal bedenken en zal proberen het project te stoppen.

De Oekraïense regering wil dat de VS Rusland onder druk zetten om de steun te staken aan de pro-Russische separatisten die in het oosten van het land een onafhankelijk gebied hebben uitgeroepen. Kiev is ook niet van plan zich neer te leggen bij de inname van het schiereiland Krim, dat in 2014 door Russische troepen werd bezet en vervolgens door Rusland werd geannexeerd.

Meer over