Oekraïne vindt geroofde Italiaanse schilderijen

In Oekraïne zijn verschillende schilderijen opgedoken die enkele maanden geleden uit een Italiaans museum werden gestolen. Dat heeft de Oekraïense regering woensdag bekend gemaakt. De douane vond de kunstwerken die bij elkaar meer dan 16 miljoen euro waard zijn.

Redactie
De Oekraïense president Petro Poroshenko toont de onderschepte schilderijen. Beeld ap
De Oekraïense president Petro Poroshenko toont de onderschepte schilderijen.Beeld ap

In november vielen overvallers het stedelijk museum Castelvecchio, in de Noord-Italiaanse stad Verona binnen. De gemaskerde dieven kwamen binnenvallen toen het personeel net weg was maar de alarminstallatie van de politie nog uitgeschakeld was. Ze namen zeventien renaissance- en barokschilderijen mee van wereldberoemde meesters als Tintoretto, Mantegna en Pisanello.

De belangrijkste gestolen werken waren 'Portret van een Dame' van Peter Paul Rubens en 'Boetende Hieronymus in de Woestijn' van Jacopo Bellini. Na de spectaculaire kunstroof werden in Italië en Moldavië een dertiental verdachten opgepakt, onder wie een bewaker die in de nacht van de overval dienst had.

Poroshenko trots

De in Oekraïne ontdekte schilderijen zijn van de schilders Rubens, Tintoretto, Pisanello, Caroto en Mantegna, aldus de regering. De kunstwerken werden onderschept op anderhalve kilometer van de grens met Moldavië. Ze zaten in plastic gewikkeld. Het is niet duidelijk hoe de roofkunst werd onderschept. Italiaanse experts zijn uitgenodigd om de werken te beoordelen en hun terugreis te regelen.

In een verklaring over de vondst zei de Oekraïense president Petro Poroshenko woensdag: 'Deze briljante operatie heeft de wereld vandaag herinnerd hoe efficiënt Oekraïne strijdt tegen smokkelaars en corruptie, waaronder kunstroof.'

Vorige maand ontdekte het land vier uit Nederland gestolen schilderijen. Dat zijn 4 van de 24 schilderijen die in 2005 uit het Westfries Museum in Hoorn werden gestolen. Het zou gaan om de Boerenbruiloft, een schilderij van Hendrick Boogaert, Keukenstuk van Floris van Schooten, De Terugkeer van Jephta van Jacob Waben en Vrouw Wereld van Jacob Waben.

null Beeld ap
Beeld ap
Meer over