Oekraïne: Russische terroristen planden aanval op Nederlandse delegatie

De Oekraiense veiligheidsdienst SBOe zegt dat zij een week geleden een groep 'saboteurs' heeft opgepakt die van plan zouden zijn geweest een aanslag te plegen op een Nederlandse regeringsdelegatie onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders. Volgens Valentin Nalivajtsjenko, het hoofd van de SBOe, was het de bedoeling de aanslag te plegen tijdens Koenders' bezoek aan de Malysjev-tankfabriek in Charkov. In de fabriek worden de stoffelijke resten van passagiers van vlucht MH17 bewaard voor transport naar Nederland.

Bert Lanting
In Oekraïne zijn vandaag bergers voor de derde opeenvolgende dag begonnen met het bergen van de wrakstukken van rampvlucht MH17. Beeld ap
In Oekraïne zijn vandaag bergers voor de derde opeenvolgende dag begonnen met het bergen van de wrakstukken van rampvlucht MH17.Beeld ap

Volgens Nalivajtsjenko zou de Russische veiligheidsdienst FSB de opdracht voor de aanslag hebben gegeven. Op een persconferentie in Kiev liet de SBOe-chef videobeelden van het verhoor van één van de arrestanten zien. Daarop vertelt een vrouw van Russische afkomst dat zij was gevraagd om een groep van pro-Russische activisten in Charkov samen te stellen. De groep zou vervolgens training hebben gekregen van de FSB in de Russische stad Tambov. In een trainingskamp in Rusland zouden zij de opdracht hebben gekregen een aanslag te plegen tijdens het bezoek van Koenders aan Charkov op 8 november. Koenders was daar voor een ceremonie bij het vertrek van vijf kisten met stoffelijke resten naar Nederland. De FSB zou de groep ook wapens en explosieven hebben geleverd.

Het is onduidelijk hoe betrouwbaar het relaas van de Oekraïense veiligheidsdienst is. Zowel Moskou als Kiev bedrijft sinds het uitbreken van het conflict in het oosten van Oekraïne soms openlijk oorlogspropaganda.

Volgens Nalivajtsjenko was het kennelijk de bedoeling van de FSB het onderzoek naar de ramp met MH17 te verstoren. 'Zij proberen buitenlandse delegaties bang te maken, zodat die niet naar Charkov komen en hun onderzoek niet kunnen doen. Dat is de reden: zij proberen de misdaden van terroristen verbergen', zei hij.

Op 10 november pakte de Oekraiense veiligheidsdienst twaalf mensen op. Ze werden aangehouden in het kader van een onderzoek naar een bomaanslag die eerder deze maand werd gepleegd op een bar in Charkov, die bekend staat als een verzamelplaats van Oekraiense ultranationalisten. Daarbij raakten negen mensen gewond. Bij de arrestatie nam de Oekraiense politie ook een hoeveelheid machinegeweren, landmijnen van Russische makelij, handgranaten en munitie in beslag.

Oekraïense reddingswerkers pauzeren. Beeld anp
Oekraïense reddingswerkers pauzeren.Beeld anp

Bergers kunnen door met werk

Minister Koenders zei vanmiddag in de Tweede Kamer dat hij nog geen enkele officiële mededeling uit Oekraïne heeft gehad. Hij zei in overleg te gaan met de Oekraïense autoriteiten. De Nederlandse en andere bergers op de rampplek kunnen volgens Koenders doorgaan met hun werk. Hij heeft nog geen informatie op grond waarvan hij zou besluiten om daarmee te stoppen, al gaat veiligheid voor alles, benadrukte hij.

De bar in Charkov waar vorige week een aanslag werd gepleegd. Beeld epa
De bar in Charkov waar vorige week een aanslag werd gepleegd.Beeld epa
Meer over