Oekraïne: onrust in drie steden

Pro-Russische betogers hebben zondag in drie steden in het oosten van Oekraïne overheidsgebouwen bezet. Uit bezorgdheid over de ontwikkelingen zegde president Oleksandr Toertsjinov een bezoek aan Litouwen af. Het Oekraïense kabinet kwam gisteren voor een spoedzitting bijeen.

REUTERSAP en NYT

KIEV - De betogers bestormden het provinciehuis in de mijnstad Donetsk en hesen de Russische vlag. In het gebouw houdt de nieuwe gouverneur van Donetsk, Sergej Taroeta, kantoor. Hij is op de hand van de autoriteiten in Kiev.

In Loegansk bezetten pro-Russische activisten het plaatselijke hoofdkwartier van de Oekraïense geheime dienst SBOE. Later op de avond viel ook in Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne, het gebouw van het regionale bestuur in handen van betogers die aansluiting bij Rusland eisen.

De Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov beschuldigde Moskou en de afgezette Oekraiense president Janoekovitsj ervan dat zij achter de rellen zitten. 'Poetin en Janoekovitsj hebben deze laatste golf van separatistische onrust in het oosten van het land besteld en betaald.'

Avakov verzekerde dat de autoriteiten zonder geweld een einde aan de bezettingen zullen maken. Via Twitter riepen de betogers aanhangers op naar Donetsk te komen om de lokale bestuurders onder druk te zetten een referendum over aansluiting bij Rusland uit te schrijven.

De autoriteiten hebben tot nog toe uiterst terughoudend opgetreden tegen de betogers uit vrees voor ingrijpen door Rusland. Moskou heeft de laatste tijd herhaaldelijk laten weten dat het zich het recht voorbehoudt etnische Russen in Oekraïne te 'beschermen'.

undefined

Meer over