Oekraïne nu beloond met een krachtig fluitconcert

AMSTERDAM - Groep D

Oekraïne - Frankrijk 0-2

De hoop van heel Oekraïne op een tweede dag van glorie werd vrijdag wreed verstoord door Frankrijk. De storm die eerder deze week nog over Kiev raasde bij de 2-1-zege op Zweden, bleef in het kletsnatte Donetsk uit. Andrej Sjevtsjenko, met twee treffers tegen de Scandinaviërs nog de held, lag nu aan de ketting bij het veel betere Frankrijk dat dankzij de 2-0-zege zijn aspiraties op een hoofdrol in dit toernooi onderstreepte.

Drie dagen nadat ze langdurig werden toegejuicht en bejubeld verdween het elftal van bondscoach Oleg Blochin nu met een fluitconcert van het veld. Als hoon voor de machteloosheid. Frankrijk besliste het door de Nederlander Björn Kuipers voortreffelijk geleide duel in de eerste tien minuten na rust met treffers van Ménez en Cabaye. Met zijn overwinning plaveide Frankrijk de weg naar een klassering die volledige rehabilitatie moet betekenen voor het debacle van het WK in Zuid-Afrika.

Voor de Franse bondscoach Laurent Blanc is dat steeds zijn ultieme droom geweest nadat hij was aangesteld als opvolger van de in 2010 weggestuurde Domenech. Hij heeft in twee jaar niet alleen een sterk elftal met veel kwaliteit samengesteld, maar ook een ploeg met karakter. De Fransen hebben nu 23 duels op rij niet verloren.

Het treffen in Donetsk liep een vertraging van bijna een uur op toen bij het beginsignaal een daverend onweer tot ontlading kwam. Terecht besloot Kuipers al na vier minuten de spelers naar de kleedkamers te sturen om ze na een lange dweilpauze terug te roepen.

Blanc had in vergelijking met de eerste wedstrijd, waarin Frankrijk met 1-1 gelijkspeelde tegen Engeland, Evra en Malouda vervangen door Clichy en Ménez. Oekraïne moest na de euforie over de zege op Zweden lang zoeken naar de juiste cadans. Ook doordat de Fransen met Cabaye en Diarra over perfecte stoorzenders beschikten om de aanvalsdrang van het thuisland te beteugelen.

Het duurde lang voordat Sjevstjenko kon laten zien dat hij opnieuw van de partij was. Konoplyanka, de stoomwals van Blochins formatie, zocht vergeefs naar de vrije doorgangswegen. Frankrijk had het beste van het spel. Maar het had net als tegen Engeland ook moeite om openingen te vinden.

Opnieuw waren het aanvankelijk Benzema en Nasri die met afstandsschoten dreigden, de eerste goede uitgespeelde kans kreeg Frankrijk in de 29ste minuut toen Ménez op aangeven van Ribéry vrij voor doelman Pyatov opdook. Zijn inzet strandde op de voet van de keeper, die tien minuten later een heldenrol vertolkte door een kopbal van Philippe Mexès uit de bovenhoek te tikken.

In die fase herpakte Oekraïne zich op basis van wilskracht en geestdrift. Uit een lange pass van Katsjeridi kreeg Sjevtsjenko zijn eerste goede kans en hoewel hij knap inschoot, pareerde de Franse doelman Lloris zijn schot even overtuigend.

Voor Blochin was dat wel het sein om zijn ploeg in de rust tot meer aanvalsdrang aan te sporen. Maar voordat de tacktiek kon worden uitgevoerd, liep Oekraïne tegen twee tegentreffers op.

Jérémy Ménez van Paris St Germain was de eerste die doelman Pyatov met een knap schot verraste, Yohan Cabaye, die zijn brood bij Newcastle United verdient en een stille uitblinker is op het middenveld, sloeg enkele minuten later de tweede bres in het Oekraiense schild: 2-0. Vlak daarna eindigde een prima inzet van dezelfde Fransman op de paal, als bewijs van het Franse overwicht.

undefined

Meer over