Oekraïne krijgt uiteindelijk toch pro-westerse regering

De partijen achter de Oekraïense Oranje Revolutie verklaarden gisteren dat zij er, na drie maanden van intensieve onderhandelingen, toch in geslaagd zijn een coalitie te vormen....

‘De democratie in Oekraïne heeft overwonnen’, zei Timosjenko. ‘Wij hebben onze meningsverschillen opzij weten te zetten. Deze coalitie zal bepalend zijn voor de politieke koers van Oekraïne voor vele jaren, en zal Oekraïne in de Europese gemeenschap integreren.’

Naast het blok van Timosjenko en Joesjenko’s Ons Oekraïne zijn ook de socialisten van Aleksander Moroz bij de nieuwe coalitie betrokken.

‘Dinsdagnacht zijn drie politieke krachten het eens geworden over de tekst voor een coalitieovereenkomst’, verklaarde Roman Bezsmertny, onderhandelaar voor de partij van Joesjenko.

De verliezer van de revolutie, de pro-Russische ex-premier Janoekovitsj, is bewust buiten de coalitie gehouden. Hij won weliswaar de parlementsverkiezingen, maar kreeg onvoldoende zetels (186 van de 450) om alleen een regering te vormen.

De huidige premier Jechanoerov zal volgens ingewijden de functie krijgen van parlementsvoorzitter. Dat betekent dat Moroz water bij de wijn heeft moeten doen, want hij eiste deze positie op. Deze eis was een van de factoren waardoor de onderhandelingen zo moeizaam liepen.

Politieke waarnemers in Kiev houden een slag om de arm. Ze geloven het pas echt als het regeerakkoord vrijdag is ondertekend. ‘De vertraging tot vrijdag die Ons Oekraïne heeft afgedwongen, duidt erop dat er nog iets mis kan gaan’, meent commentator Ivan Lozowy in Kiev. ‘Ze lijken ermee akkoord te gaan dat Timosjenko premier wordt, maar willen mogelijk in de laatste minuten nog concessies bij haar proberen los te krijgen.’

De onderhandelingen tussen de oranje partijen nam zo veel tijd in beslag vanwege onenigheid over de verdeling van de machtigste posities. Timosjenko kreeg veel meer stemmen dan Joesjenko’s Ons Oekraïne en eiste haar oude baan als premier terug.

Joesjenko deinsde daarvoor terug omdat hij haar een jaar geleden had ontslagen na ruzies over corruptie en de economische koers. De gematigde Joesjenko is een echte liberaal, terwijl de charismatische en onstuimige Timosjenko socialistischer is en een grotere rol voor de staat in de economie bepleit.

De goedkeuring van het akkoord door de partijen zal geen problemen opleveren, zo is de verwachting.

Meer over