Nieuws

Oekraïne drukt de Krim af op EK-shirt, Rusland boos: ‘Dit is de illusie van het onmogelijke’

Het nieuwe EK-shirt van het Oekraïense voetbalelftal, dat zondag werd gepresenteerd, heeft in Rusland tot woedende reacties geleid. Op het shirt prijken een kaart van het land, inclusief de door Rusland geannexeerde Krim, en de slogan ‘Glorie aan Oekraïne!’.

Het voor het Kremlin provocerende shirt van Oekraïne. Beeld Facebook
Het voor het Kremlin provocerende shirt van Oekraïne.Beeld Facebook

Begin 2014 namen Russische soldaten het Oekraïense Krim-schiereiland in. Een maand later organiseerde een pro-Russisch parlement een referendum onder de plaatselijke bevolking. Een meerderheid koos voor aansluiting bij Rusland, waarop het gebied door de regering van president Poetin werd ingelijfd. Vrijwel de gehele internationale gemeenschap keurde zowel het referendum als de annexatie af.

Een kleine week voor het EK voetbal roept het shirt van het Oekraïense team die politieke strijd weer in herinnering. Het hoofd van de Oekraïense voetbalbond, Andriy Pavelko, onthulde zondag in een video op zijn Facebook-pagina het nieuwe tenue. Nadat Pavelko het gele shirt aan bondscoach Andrej Sjevtsjenko, tevens topscorer aller tijden van het nationale team, heeft overhandigd, worden op de buik de contouren van Oekraïne zichtbaar, inclusief de Krim en de door Russisch gezinden gecontroleerde separatistische regio’s Donetsk en Lugansk.

‘Politieke provocatie’

Een Russisch parlementslid spreekt van een ‘politieke provocatie’ en ‘totaal ongepast’, schrijft de BBC. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt tegen de Britse omroep dat het tenue de ‘illusie van het onmogelijke’ creëert. Volgens de woordvoerder is de slogan nationalistisch en een weerspiegeling van een nazi-strijdkreet.

De Oekraïense voetbalbond hoopt juist dat het shirt zijn spelers tot grote hoogten zal stuwen. ‘We geloven dat het silhouet van Oekraïne de spelers kracht zal geven, omdat ze zullen vechten voor heel Oekraïne’, aldus Pavelko.

Oekraïne is aanstaande zondag de eerste tegenstander van het Nederlands elftal op het EK voetbal. Beide teams zitten in groep C, die gecompleteerd wordt door Oostenrijk en Noord-Macedonië. Voor Oekraïne wordt het de derde EK-deelname in de geschiedenis. In 2012 boekte het land tegen Zweden zijn enige overwinning, door twee doelpunten van Sjevtsjenko, de enige doelpunten die Oekraïne ooit op een EK maakte.

EK begint vrijdag

Het door de coronacrisis uitgestelde EK voetbal begint komende vrijdag met de openingswedstrijd tussen Turkije en Italië. De finale is een maand later, op zondag 11 juli. De wedstrijden vinden plaats in elf verschillende speelsteden, waaronder het Russische Sint-Petersburg.

Meer over