NieuwsConflict met Rusland

Oekraïense president Porosjenko vraagt Navo om marineschepen te sturen

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de Navo om steun gevraagd nadat Russische patrouilleschepen zondag het bevel overnamen op drie Oekraïense schepen in de Straat van Kertsj, een waterweg tussen de Krim en het zuiden van Rusland. De VS en Europese landen in de VN-Veiligheidsraad veroordelen de Russische provocatie en hebben zich achter Oekraïne geschaard.

De haven van Marioepol. Beeld AFP
De haven van Marioepol.Beeld AFP

Porosjenko vraagt de Navo in de Duitse krant Bild om ‘Oekraïne te helpen en beveiliging te verzorgen’. Hij hoopt dat lidstaten bereid zijn om marineschepen zijn kant op te sturen. Volgens de president is de Russische leider Vladimir Poetin van plan om de Zee van Azov in te nemen.

‘We kunnen deze agressieve politiek van Rusland niet accepteren. Eerst was het de Krim, toen het oosten van Oekraïne, nu wil hij de zee van Azov. Duitsland moet zich ook de vraag stellen wat de volgende stap van Poetin zal zijn als we hem niet tegenhouden,’ aldus Porosjenko in het interview met de krant. Naar aanleiding van het conflict kondigde de president de noodtoestand af in het land.

De Navo gaf al eerder aan de kant van Oekraïne te kiezen, hoewel het land officieel geen lidstaat is. Navo-baas Jens Stoltenberg riep Rusland op om de Oekraïense schepen, die werden beschoten voordat ze werden ingenomen, vrij te geven. Ook de bemanning moet worden vrijgelaten, aldus Stoltenberg. In totaal worden 24 bemanningsleden vastgehouden door Rusland. Oproepen van de internationale gemeenschap om hen vrij te laten, hebben vooralsnog geen effect gehad.

In een verdrag uit 2003 staat dat Rusland en Oekraïne gezamenlijk zeggenschap over de Straat van Kertsj, maar sinds de annexatie van de Krim vindt Rusland dat de waterweg bij hen hoort. Eerder dit jaar bouwde het land er een brug.

Rusland legt de schuld van het alsmaar escalerende conflict bij Oekraïne; marineschepen van dat land waren illegaal Russische wateren binnengedrongen. Poetin beschuldigt Porosjenko ervan met de ‘provocatie’ op het water kiezers voor zich te willen winnen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Machtsovername op zee

De Oekraïeners zagen het aankomen: steeds meer Russische controles, steeds meer Russische gevechtsschepen en nu zit de zee van Azov op slot. Zo annexeert Poetin na een schiereiland ook een zee.

Volkskrant commentaar

Moskou lapt met het incident in de Straat van Kertsj alle afspraken aan zijn laars. Lees hier het commentaar van de Volkskrant terug.

Protest in Oekraïne tegen de Russische inname van de marineschepen. Beeld AP
Protest in Oekraïne tegen de Russische inname van de marineschepen.Beeld AP
Meer over