NieuwsBesmette koorleden

Oegandese kerk onder vuur na virusuitbraak in jeugdkoor

Een kerkgenootschap in Oeganda ligt onder vuur omdat kinderen van kerkkoren op een tournee in het buitenland het coronavirus hebben opgelopen. Bijna vijftig kinderen van dezelfde kerk zitten nog met hun begeleiders vast in het buitenland.

De ontsmetting van een markt in Kampala, Oeganda.  Beeld REUTERS
De ontsmetting van een markt in Kampala, Oeganda.Beeld REUTERS

Zeven kinderen uit een koor van de Watoto-kerk bleken na terugkeer van een tournee door Groot-Brittannië te zijn besmet. Allen zijn volgens de kerk inmiddels volledig hersteld. Desondanks heeft de Oegandese regering een onderzoek ingesteld naar de kerk.

Volgens de autoriteiten heeft de kerk, waarbij bijna dertigduizend mensen zijn aangesloten, de wetten op kinderarbeid geschonden door de kinderen zonder vergunning mee te nemen naar het buitenland. Ook wordt de kerk verweten dat ze de buitenlandse optredens niet afgelastte toen al duidelijk was dat het virus zich over de wereld begon te verspreiden.

Als gevolg van het sluiten van de grenzen en het stilliggen van het internationale vliegverkeer zitten nu tachtig andere kinderen en hun begeleiders vast in de Verenigde Staten, Maleisië, Brazilië en Nieuw-Zeeland.

De jeugdkoren zijn wereldwijd bekend door hun optredens waarmee ze geld inzamelen voor de activiteiten van de Watoto-kerk. Die beheert een aantal dorpen waar kinderen die hun ouders hebben verloren als gevolg van de aidsepidemie worden opgevangen. De koorleden zijn zelf ook vrijwel allemaal wezen uit die projecten.

De Watoto-koren hebben overal in de wereld opgetreden, tot in het Witte Huis en Buckingham Palace aan toe. Ook in Nederland hebben ze verscheidene tournees gedaan.

In Kampala wordt het hiv-medicijn nu rondgebracht op een gammele fiets
Ook in Oeganda geldt een lockdown vanwege corona. Terwijl veel meer mensen in het Afrikaanse land besmet zijn met dat andere gevaarlijke virus, hiv. Vrijwilligers in de hoofdstad Kampala bezorgen de medicijnen nu aan huis.

President Magufuli van Tanzania beweert dat zelfs papaja’s positief op corona zijn getest
Dat het coronavirus nog altijd is omgeven met veel geheimen, is bekend. Maar in Tanzania blijken zelfs papaja’s positief te zijn getest. Tenminste, dat beweert de president van het Oost-Afrikaanse land, John Magufuli.

Zuid-Afrika versoepelt lockdown: mijnen gaan deels weer open
Zuid-Afrika gaat voorzichtig zijn lockdown versoepelen. De lockdown – een van de meest rigoureuze ter wereld – heeft volgens experts geholpen tegen een snelle explosie van het virus, maar kraakt de toch al slecht presterende economie.

Meer over