Oeganda trekt troepen terug die op LRA-leider Kony jagen

Oeganda gaat de troepen die jacht maken op de beruchte krijgsheer Joseph Kony en diens Verzetsleger van de Heer (LRA) terugtrekken. Dat heeft het Oegandese leger vrijdag laten weten. De aftocht van de 2.500 man moet eind dit jaar zijn voltooid.

Redactie
LRA-leider Joseph Kony Beeld afp
LRA-leider Joseph KonyBeeld afp

Volgens een legerwoordvoerder is Oeganda het beu dat internationale steun voor de missie uitblijft. 'Er lijkt bij internationale betrokkenen geen serieuze motivatie te zijn om deel te nemen of bij te dragen aan het einde van het LRA-probleem.'

Het terugtrekken van de militairen zou niet betekenen dat Oeganda de zoektocht staakt. De Afrikaanse Unie zou graag zien dat de troepen op hun plek blijven. Het LRA is berucht om het ontvoeren van kinderen, die ingezet worden als soldaten of als seksslaven.

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft opsporingsbevelen uitgevaardigd voor Kony en andere LRA-commandanten. Strijders van de verzetsgroep houden zich voornamelijk schuil in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), met een klein contingent in Zuid-Soedan. Kony wordt verondersteld zich te verschuilen in Kafia Kingi, een Soedanese enclave op de grens van de CAR en Zuid-Soedan. Daar zit hij veilig, omdat Afrikaanse troepen geen toegang tot het grondgebied te hebben.

Hoewel de gelederen van de LRA inmiddels zijn uitgedund tot enkele honderden strijders, voert de groep nog steeds aanvallen uit op burgers. In maart meldden twee Amerikaanse ngo's die zich bezighouden met de LRA-crisis, Invisible Children en The Resolve, dat sinds het begin van dit jaar meer dan 200 mensen in het oosten van de CAR door de militanten zijn ontvoerd, waaronder meer dan vijftig kinderen.

Het LRA ontstond in de jaren tachtig in Oeganda tijdens een stammenopstand. Sinds de rebellen rond 2006 uit Oeganda werden verdreven, zwerven ze rond in het grensgebied van de Democratische Republiek Congo (DRC), de CAR en Zuid-Soedan. De vorig jaar gedeserteerde LRA-commandant Dominic Ongwen staat momenteel terecht voor het ICC.

Oegandese militairen patrouilleren in de jungle van de CAR op zoek naar LRA-strijders Beeld afp
Oegandese militairen patrouilleren in de jungle van de CAR op zoek naar LRA-strijdersBeeld afp
Meer over