Odink: verlaging visquota is niet te vermijden

De Nederlandse vissersvloot mag in 2003 waarschijnlijk minder plat- en rondvis vangen dan dit jaar het geval is. Staatssecretaris Odink (Visserij) zegt zijn best te doen om de schade te beperken, maar 'de vloot zal zeker moeten inleveren', zei hij maandag in de Tweede Kamer....

Van onze verslaggeefster

Vorige week noemde Odink de voorstellen van de Europese Commissie om de vangst op kabeljauw, schol en tong te beperken, nog 'onaanvaardbaar'. Nederland zou volgens hem 'onevenredig hard' getroffen worden door de voorgestelde vangstquota. Eurocommissaris Fischler wil de kabeljauwvangst met 80 procent terugdringen, om de bedreigde kabeljauwstand weer op peil te krijgen. Omdat tong- en scholvissers veel kabeljauw als bijvangst hebben, zou ook het quotum voor deze platvissers met 25 procent moeten worden teruggeschroefd.

Voorzitter Ben Daalder van de Federatie Visserijverenigingen noemt de plannen 'rampzalig' voor de Nederlandse vissersvloot, die vooral uit tong- en scholvissers bestaat.

Kamerlid Buijs (CDA) ging maandag nog een stapje verder; die noemde de voorstellen 'de doodsteek voor de visserij'.

En VVD-collega Geluk stelt dat de Nederlandse vissers 'al een aantal saneringsrondes voor de kiezen hebben gehad, zich altijd aan de quota houden en zich gedragen zich als het beste jongetje van de klas'.

Odink 'kan niet beloven' dat hij de Nederlandse vloot uit de wind kan houden als de onderhandelingen later deze maand plaatsvinden. Op 16 december neemt de Visserijraad (de gezamenlijke Europese ministers van Visserij) een besluit over de voorstellen van Fischler. Mocht het tot een verdere sanering van de vloot komen, dan is daarvoor hooguit 22 miljoen euro compensatie beschikbaar, stelt de staatssecretaris.

Afgelopen weekend zei hij nog dat er 9 miljoen klaarligt voor vissers die hun schip moeten verkopen.

Meer over