Weblog

Ode aan Buchi Emecheta in Bijlmer Parktheater

Het panel van de Beste boeken van Afrika brengt op 16 juli tijdens het Kwaku-festival een ode aan Buchi Emecheta. De 'moeder van de moderne Nigeriaanse literatuur' overleed op 25 januari 2017. 'De zegeningen van het moederschap' ('The Joys of Motherhood') uit 1979 werd verslonden door vrouwen (en mannen) in Afrika en in Europa en de Verenigde Staten.

Een jonge Buchi Emecheta (1944-2017). Beeld nb
Een jonge Buchi Emecheta (1944-2017).Beeld nb

De hoofdpersoon is een dorpsvrouw die in haar eerste huwelijk niet snel genoeg zwanger wordt. Haar vader koopt haar terug (retourneert de bruidsprijs) en huwelijkt haar uit aan een onbekende in de grote stad Lagos. Zo begint de roman, waarin de lezers het leven volgen van een vrouw die leert voor zichzelf op te komen.

Buchi Emecheta was een inspiratie voor veel vrouwen in die tijd van emancipatie. Een andere roman gaat over het leven van een alleenstaande Afrikaanse moeder in Londen. Heel wat jonge, succesvolle schrijfsters noemen haar als hun grote voorbeeld. Zoals Chimamanda Ngozi Adichie twitterde bij Emecheta's overlijden:

Buchi Emecheta.
We are able to speak because you first spoke.
Thank you for your courage.
Thank you for your art.
Nodu na ndokwa.
~CNA

Ama van Dantzig, Yasmine Allas, Kiza Magendane en Wim Bossema van het boekenpanel vertellen wat hen heeft geraakt in het werk van Emecheta. Graag met heel veel inbreng van het (lezers)publiek.
We zullen ook elk een roman aanprijzen: welke jonge schrijfster treedt in de voetsporen van Buchi Emecheta?

'De beste boeken van Afrika' is een productie van het Bijlmer Parktheater en het Volkskrant/Afrikablog. Het panel presenteert vier keer per jaar favoriete boeken en gaat in debat met het publiek. Er is soms een gast, de laatste keer was dat de satirische vlogger Ikenna Azuike. De komende keer is het schrijver Vamba Sherif, auteur van De zwarte Napoleon. Dan is het thema: historische roman. Woensdagavond 20 september, 20.00 uur in het Bijlmer Parktheater.

Voor verslagen van eerdere bijeenkomsten zie: www.volkskrant.nl/afrikablog

Acht van de twintig boeken die Buchi Emecheta schreef. Beeld Africa Writes
Acht van de twintig boeken die Buchi Emecheta schreef.Beeld Africa Writes
Meer over