Octrooioorlogje kost mobieltjes Samsung de kop

Samsung moet de verkoop van drie smartphones in Nederland staken. De Galaxy S, de S II en de Ace bevatten software die inbreuk maken op een octrooi van concurrent Apple.

PETER VAN AMMELROOY

AMSTERDAM - Het vonnis van de rechter komt als een verrassing. De uitspraak werd pas volgende maand verwacht. Het vonnis treft niet de Galaxy Tab 10.1, de nieuwe tabletcomputer van Samsung die volgens marktkenners veel weg heeft van Apple's iPad 2, maar de telefoons uit de Galaxy-lijn. De Californische elektronicafabrikant had aangevoerd dat de Zuid-Koreanen het uiterlijk van de iPad slaafs hadden gekopieerd met de Tab 10.1. De rechter heeft maar een van Apples bezwaren erkend. Het gaat om software die gebruikers door een reeks van digitale foto's laat 'bladeren'.

Samsung zegt dat het de handel in de Galaxy-smartphones gewoon zal voortzetten. De inbreuk valt met een wijziging van de software op te vangen, aldus het bedrijf. Samsung wacht een tweede test: in Duitsland buigt de rechter zich vandaag over een importverbod op de Galaxy Tab.

Economie pagina 23

undefined

Meer over