Ocean's Sixty-five: Een desastreuze laatste kraak

Het lijkt een bizar vervolg op de succesvolle filmreeks Ocean's Eleven - Thirteen, maar het was de diamantrovers-op-leeftijd bittere ernst. Voor 18 miljoen euro aan edelstenen wisten ze te stelen vanachter een dikke muur. Ervaring genoeg, behalve met de modernste beveiligingstechnieken.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Diamonds are forever... Op hun oude dag wilden enkele Londense diamantrovers vorig jaar nog één keer vlammen, maar helaas voor hen hadden ze te weinig oog voor moderne beveiligingsfenomenen als cameraregistratie.

De bendeleider zelf reisde gewoon met de bus naar de plaats delict. Op de vooravond van Goede Vrijdag 2015 arriveerde de 76-jarige Brian Reader met lijn 55 bij Hatton Garden, de Londense diamantenwijk. The Guv'nor, zoals zijn kameraden hem noemen, had gebruik gemaakt van een geleende Freedom Pass, waarmee bejaarden gratis door de Britse hoofdstad kunnen reizen.

De zeven andere rovers, verkleed als onderhoudsmonteurs, waren met een busje bij het kantoor van de Hatton Garden Safe Deposit aangekomen om aldaar de grootste diamantenroof uit de Britse geschiedenis te plegen. Na enkele dagen boren door een muur van een meter dik en het wegblazen van een metalen kast gingen ze er met omgerekend 18 miljoen euro aan juwelen vandoor.

null Beeld AFP
Beeld AFP

De politie wist meteen: dit moest het werk zijn van ervaren criminelen. Het duurde niet lang eer zeven leden van de Londense misdaadaristocratie werden opgespoord, en tevens eenderde van de buit. Een van hen had de plastic supermarkttasjes vol diamanten en parels verborgen in het graf van zijn schoonvader. De vier hoofdverdachten bekenden meteen en afgelopen donderdag werden ook drie van hun handlangers door een jury schuldig bevonden. Bij hoofdman Reader thuis had de recherche lectuur aangetroffen over diamanten, terwijl op het nachtkastje van confrère Danny Jones (58) het educatieve boek Forensics voor Dummies bleek te liggen. Carrièrecrimineel Terry Perkins (67) wilde met de buit de droomvakantie van zijn dochter financieren.

Tijdens het proces publiceerde de Engelse pers smeuïge details over deze retroroof. Nog één keer hadden de opa's van de onderwereld willen laten zien waartoe ze in staat waren, net als bejaarde rocksterren die nog een keer het podium betreden. En hoewel ze geen pensioen hebben opgebouwd, leek geld niet eens de voornaamste drijfveer te zijn geweest.

null Beeld AFP
Beeld AFP

'Loveable roughs'

'Als we worden gepakt, kunnen we tenminste met opgeheven hoofd zeggen dat we het nog een keer hebben geprobeerd', verklaarde Perkins, 'een laatste gooi.' In hun stamkroeg The Castle, in Islington, sprak hij trots over 'de grootste roof in de fucking world'. Zij hadden zojuist het scenario geschreven voor een vervolg op de film Flawless.

De criminele cv's van deze 'loveable roughs' zijn indrukwekkend. Buspassagier Reader was in 1983 bij de grote overval op Brinks-Mat handlanger van de notoire gangster Kenneth Noye, wiens deurbel filmmuziek van Goldfinger placht te spelen. Dezelfde twee slachtten twee jaar later een undercoveragent af, wat de jury van toen tot ieders verbazing zou beoordelen als noodweer. In datzelfde jaar was Perkins, eigenaar van een snoepwinkel, betrokken bij een soortgelijke overval op Security Express. Daarbij werd een bewaker met benzine overgoten, met de waarschuwing dat hij in brand werd gestoken als hij zich zou verzetten. Net als bij Hatton werd deze roof tijdens Pasen gepleegd.

Samen met Perkins, die uit de gevangenis was ontsnapt, droomde Reader al jaren van een zwanenzang, een toegift. In de onderwereld stond deze Londenaar bekend als de man die het onmogelijke mogelijk kan maken. Dat heeft hij waargemaakt.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Bij deze missie kregen ze hulp van Jones, die getooid in de ochtendjas van zijn moeder en met een fez als Tommy Cooper op zijn hoofd vele avonden naar een YouTube-video keek waarop te zien is hoe je een Hilti DD350-boormachine gebruikt.

Ouderdom bleek desalniettemin een handicap. John Collins (75) dommelde weg terwijl hij op de uitkijk stond. Een ander lid van de bende, de arbeidsongeschikte Bill Lincoln (60), kreeg een bijrol omdat hij net een heupoperatie achter de rug had en problemen had met zijn blaas.

Het doorboren van de muur verliep soepeltjes - al hadden ze geluk dat de politie niet reageerde op een alarm - maar ze stuitten daarachter op een metalen kast. Daarop verlieten ze het pand weer, de deur netjes sluitend, om zwaarder materieel te huren, op Jones' eigen naam. Hiermee maakten ze het karwei af.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Blunder

Collins beging de blunder om in zijn eigen witte Mercedes te kijken of de kust bij terugkeer veilig was. Anders dan in de gloriedagen van deze veteranen, de jaren tachtig, is de openbare ruimte in het Verenigd Koninkrijk inmiddels volgehangen met veiligheidscamera's. Videobeelden bracht de politie op het spoor en na enkele weken observeren werd de bende grotendeels opgerold.

De politie speurt nu nog naar een zekere 'Basil', de rossige man die de deur van de nooduitgang had geopend en niet alleen bleek te beschikken over een sleutel, maar ook over kennis van de alarminstallaties. Hij zou nu in het buitenland zitten, met de rest van de buit. Er gaan geruchten dat hij banden heeft met de beruchte Adams-familie, de clan die regeert over de diamantenbuurt. Volgens Wensley Clarkson van The Daily Mail zou Reader leden van die familie hebben benaderd om zeker te weten dat ze niet per ongeluk hún kluizen zouden openen. De politie vermoedt een verband met de mysterieuze dood van John 'Goldfinger' Palmer, twee maanden na de roof. Deze gangster leefde al jaren in onmin met de familie Adams en zou informatie over 'Basil' hebben willen openbaren.

Het Britse publiek smult al maanden van de zaak. De grote vraag die resteert is: welke bendelid zal te zijner tijd worden gespeeld door acteur Michael Caine (82)?

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over