Öcalan vrijwel zeker berecht op eiland Imrali

De Staatsveiligheidsrechtbank in Ankara heeft woensdag duidelijk gemaakt dat het proces tegen PKK-leider Abdullah Öcalan vrijwel zeker zal worden gehouden in het gevangeniseiland Imrali in de Zee van Marmara....

Wanneer het proces begint, is nog niet bekend, maar het is waarschijnlijk dat Öcalan pas na de Turkse verkiezingen voor zijn rechters zal moeten verschijnen. De advocaten klagen voortdurend over de slechte bereikbaarheid van hun cliënt. Zij moeten uren reizen en zij krijgen geen gelegenheid de PKK-voorman onder vier ogen te spreken, zegt raadsman Ahmet Zeki Okcuoglu.

Volgens de rechtbank kunnen de autoriteiten de veiligheid van Öcalan niet garanderen als deze zou terechtstaan in Ankara. De zitting werd enkele malen verstoord door woedende nabestaanden van Turkse militairen en politiemensen die zijn omgekomen in de strijd tegen de PKK. Zij uitten verwensingen tegen de advocaten. Enkelen van hen hadden zich gewikkeld in Turkse vlaggen, anderen toonden foto's van omgekomen familieleden.

Meer over